tiistai 19. helmikuuta 2013

Istutussuunnitelmia

On ollut mukava todeta, että meidän suuri aralia on ainakin pitänyt uudesta kodistaan. Yleensä aiempina vuosina aralia on pudottanut talvisin valtaosan lehdistään, mutta on sitten kevään ja kesän aikana kasvanut taas kerran todella tuuheaksi. Tänä talvena ei lehtiä pudonnut juuri ollenkaan ja kasvi on edelleen täynnä lehtiä; ja uusi kasvukausi on jo jokin aikaa sitten alkanut. Sen tiedän, että tätä kasvia ei kyllä nykyiseltä paikalta siirretä sitten mihinkään, kun työhuoneessa uusia järjestelyjä tehdään.

Meillä työhuoneessa odottaa yksi valtava jukkapalmu ja valtava palmuvehka ruukunvaihtoa. Molemmille pitää myös hankkia uudet suuret (ja jukkapalmulle riittävän painavakin) ruukku ja ilokseni viikonloppuna tarttui Plantagenista mukaan ensi kuun kuponki, jolla saa sisäruukun puoleen hintaan. Ne koot, joista nyt puhutaan, maksavat nimittäin kymmeniä euroja.

Sen sijaan monet kasvit eivät tosiaankaan hirveästi ruukunvaihdosta välitä. Olen aiemmin lukenutkin, että fiikukset eivät niistä pahemmin perusta ja rasittuvat suorastaan, jos ruukkuja vaihtaa liian usein. Viime vuonna ne ensimmäistä kertaa vaihdoimme meillä jo vuosia olleisiin fiikuksiin ja tosiaankin totuttelu uusiin ruukkuihin kesti kauan. Nehän alkoivat aluksi suorastaan kärsiä; pudottivat lehtiä ja näyttivät tosi surkeille kesälläkin. Pikkuhiljaa alkoivat voida paremmin ja ovat taas kerran selvinneet talvesta. Tekevät uutta lehteä ja aivan erityinen ilonaihe on se, että tekevät myös sivuoksia. Eihän näistä kotioloissa saa sellaisia komistuksia, joita aina lomamatkoilla ihailen. Välimeren ilmastossa kasvavat fiikukset, siis ne oikeat puut, ovat aivan uskomattoman kauniita!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti