maanantai 18. helmikuuta 2013

Helmikuussa vihertää

Ilokseni useampikin kotini kasveista pukkaa uutta lehteä tai kukkaa. Meillä on valoisa asunto korkealla, joten Suomen olosuhteisiin valoa on kyllä hyvin tarjolla, mutta nyt tämä jatkuva harmaus alkaa jo vähitellen huolestuttaa. Tänä vuonna en jaksanut ollenkaan kytkeä kasvilamppuja, koska lumi tuli aikaisin ja tammikuun lopussa alkaa yleensä olla aurinkoisia päiviä. Yleensä. Nythän niitä ei ole vielä ollenkaan näkynyt. Useimmiten kasvit jaksavatkin sinnitellä tammi - helmikuulle, jolloin sitten valon myötä virkistyvät. Nähtäväksi jää milloin tänä keväänä alkaa aurinko paistaa.


Lähes kaikkiin palmuvehkoinen on tulossa useita uusia lehviä ja ne tuoreet lehvät ovat aina todella ihanan värisiä. Niin kirkkaan vihreitä ja tuoreita. Nämä ovat siitä ihania, että alkavat tehdä lehtiä aina syksyisin pimeimpään aikaan. Ja kasvu sitten kiihtyy vaan kevättä kohden.Ilokseni myös ihmeköynnökset jatkaa edelleen kukintaa ja kasvua. Aloitimme jo kasvien lannoittamisenkin, kun niin moni näyttää olevan jo kasvuvaiheessa. Ihmeköynnökset täytynee tänä vuonna istuttaa suurempiin ruukkuihin, kun kerran näyttävät selviävän tästä talvesta.

Perhoskämmeköissä sen sijaan on ollut oikeastaan normaalia vähemmän kukkavanoja tähän vuodenaikaan nähden. Samat kukkavanat kuin syksyllä jatkavat hidasta kasvuaan. Joka vuosi on sama juttu; kukkavanat ilmestyvät lokakuussa, mutta joulukuussa valon vähentyessä kasvu jähmettyy paikoilleen ja vasta tammi - helmikuussa kasvu jatkuu. Parempi niin, sillä usein nuput putoavat, jos siihen vaiheeseen päästää joulu - tammikuussa. Nyt näihin omiini tuli vasta tänä talvena nuput ja kohta varmasti jotain kukkaakin.

Myös yksi marraskuunkaktukseni yllätti tekemällä nuput. Nuppuvaihe on jotenkin kaunis ja paljon kauniinpi oikestaan kuin kukinta. Nyt kaktus jo kukkii ja sehän on sitten aika nopeasti ohikin; mutta kaunista tietenkin sen hetken kuin kestää!Follow my blog with Bloglovin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti