perjantai 1. helmikuuta 2013

Flora & Fauna: Ikuinen muratti

Rakastan murattia. Se on yksi lempikasveistani ja sitä oli aikoinaan pakko saada myös morsiuskimppuun. Suomessa se ei valitettavasti selviä ulkona sellaisina köynnöksinä, mitä voi ulkomailla ihailla, jopa Tukholmassa! Ei siis tarvitse kovin kauas mennä, jotta muratti todella on kasvina ikuinen. Meilläkin se on ainakin klassikko.

Minulla kasvaa aina kesäisin murattia parvekkeella. Käytän sitä paljon ruukkuistutuksissa lisänä, mutta myös yksinään. Olen sitä myös huonekasvina kokeillut, mutta normaalissa huoneenlämmössä se ei selviä kovin pitkään. Kuiva ilma tekee usein tepposensa, vaikka sumutustakin on koitettu.Tällä kertaa en voinut kuitenkaan vastustaa kiusausta, kun kaarimuratteja oli Plantagenissa puoleen hintaan käydessäni hortensiaostoksilla. Ostin yhden ja katsotaan miten käy. Kaunis sekin oli kuin mikä.

Innolla odotan miten anopilla talvisäilössä olevat muratit ovat selvinneet. Ne on viileällä vintillä talvisäilössä ja ainakin viime talvena selvisivät hyvin. Huhtikuussa ne voikin jo hakea takaisin parvekkeelle.

Parvekkeelle jätin pariin istutukseen muratit ja viikonloppuna kun niitä katsoin, näyttivät vielä ihan hyville. Niin ne kyllä näyttävät joka vuosi ja silti eivät selviä kevääseen. Näyttävät pitkään ihan eläville, mutta eivät sitä sitten kuitenkaan ole. Tällä kertaa vuorasimme istutuslaatikot styroksilla, mutta nähtäväksi jää miten käy. Muratit ovat kuitenkin talvi-istutuksissa niin kauniita, että onhan se vaan kokeiltava. Joskus meillä on muratit talvesta selvinneet, mutta niin onnekkaita emme ole olleet useampaan vuoteen. Muratin kasvukausi on kuitenkin niin pitkä, että uusia muratteja voi hankkia kasvamaan parvekkeelle jo huhtikuuss; ja sitä ennen menestystä voi kokeilla myös sisätiloissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti