torstai 5. huhtikuuta 2018

Kasvun ihmeitä

Kevät on vihreää täynnä! Olen kevään mittaan iloinnut talvesta selvinneistä Välimeren kasveistani. Viikunat ovat minulla ensimmäistä talvea ja kaikki niistä ovat siitä selvinneet. Viikunoiden lehtien kasvamista on ollut ilo seurata ja nyt koko työhuone on alkanut taas tuoksua vehreille viikunoille!


Aikamoinen yllätys oli, kun Plantagenista viime kesänä ostamani viikuna oli koko kevättalven vitkutellut lehtien kanssa ja yhtäkkiä olikin väsännyt hedelmät. Nyt ne ovat kasvaneet ja pulskistuneet kevään mittaan. Katsotaan miten niille käy! Lehtiä on viikunoihin tullut myös ja paljon. Yksi puumainen viikuna kasvaa valtavasti pituutta ja muut kaksi leviävät pituussuunnassa. Olen todella tyytyväinen, että tuli tämä kolmikko hankittua viime vuonna!


Myös talvihoidossani ollut oliivipuu osoittaa elonmerkkejä. Olin jo varma, että se on kuollut, mutta niin siitä vain yhtäkkiä alkoi varresta pilkistää lehtiä. Omat oliivipuuni voivat erittäin hyvin ja tänä vuonna en niitä hirveästi leikannut. Niistä leikattiin lähinnä oksia vähän lyhyemmäksi, mutta sen suurempia typistyksiä ei tällä kertaa ollut tarpeen tehdä.


Helmikuun loppupuolella nappasin parvekkeelta sisälle pari keijunkukkaa. Se piti tehdä jo vähän aiemmin, kun säät olivat vielä lämpimiä ja kasvit vaikuttivat olevan elossa. Taisin sen kuitenkin unohtaa ja kovat pakkaset ehtivät jo vähän iskeä kiinni. Nostin ne kuitenkin sisälle ja vähän myöhemmin leikkasin niistä kuivuneet lehdet pois. Kastelin niitä pikkuisen aina muutaman kerran viikossa ja kuinka ollakaan, niinhän niistä molemmista alkoi kuitenkin pilkistää uusia lehtiä. Kastelen niitä nyt varovasti, jotta eivät homehdu. Kohtapuolin ne voikin siirtää takaisin parvekkeelle.


Kevät on siitä mukavaa aikaa, kun monen kokeilun jäljiltä huomaa onnistuneensa. Koskaan ei tiedä miten käy, mutta minulla tuntuu käyvän yllättävän hyvin. Hortensiankin pitäisi olla hankala talvehdittava, mutta ainakin itselläni on riittänyt, että sen nostaa syksyllä parvekkeelta työhuoneeseen. Talvella sitä kastelee säännöllisesti aina pikkuisen kerrallaan ja keväällä sen voi taas runsaslehtisenä nostaa takaisin parvekkeelle. Koskaan ei tiedä, jos ei kokeile!











2 kommenttia:

  1. Olipa hauska kirjoitus! Olen yrittänyt pitää hengissä viime kesänä kokoamaani välimeriryhmää autotallissa ja aika hyvin onnistunutkin. Oliivipuun ja laventelin nostin jo kasvihuoneeseen, pärjäävät siellä ulkokauteen saakka. Mutta viikuna! Sitä minulla ei ole - vielä �� Nythän se kyllä melkein on saatava, kun näin rohkaisevan jutun löysin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen ehdottomasti viikunaa! Aika helpolla hoidolla tuntui selviävän talvesta eikä ole vaativa talvehtimispaikankaan suhteen!

      Poista