tiistai 3. lokakuuta 2017

Syyskuu parvekkeella

Syyskuu on vähän sellainen kesän ja syksyn sekoitus parvekkeella. Kesäkukat kukkivat ja kaikkialla vihertää, mutta syksyn merkkejä on jo parvekkeellakin ilmassa. Pikkuhiljaa myös syksyn kasvit ovat siirtyneet parvekkeelle ja kaikkialla on tietysti erittäin ahdasta!

Loppukuusta siirsin jo sisälle viikunat ja ihmeköynnökset. Oliivipuut sietävät vielä hyvin viileneviä säitä, mutta vähitellen lokakuussa on aika siirtää jo seuraavat kasvit talvisäilöön. Syyskuu on vielä parvekkeella suhteellisen kuiva kuukausi, mutta loppukuusta alkoi sielläkin kosteus lisääntyä. On siis aika vähitellen vähentää kastelua, ellei nyt jostain syystä pamahda kauniit ja kuivat syyssäät. Toivossa on hyvä elää!


Vähän taas tietysti harmittaa, että syksy on jo näinkin pitkällä. Pimeät illat ovat jo kovin lähellä ja oikeasti tässä on vähitellen laitettava parveketta talvikuntoon. Toki hankintoja talveen ja syksyyn on tehty, mutta jotenkin on erittäin surullista luopua taas kaikesta vihreästä pitkäksi aikaa. Tässä vaiheessa vuotta kaipaisin niin kotiini omaa talvipuutarhaa...

Tänä vuonna täytynee jo valmiiksi leikata muratteja, kun viemme niitä talvisäilöön. Rönsyt eivät pysy kovinkaan kauniina talvella, mutta ei niitä millään raaskisi syksyllä leikata. Murattien osalta kesä jää tavallaan taas kerran ihan kesken, sillä ne ovat aina alkusyksystä parvekkeella parhaimmillaan.Viikunat siirsin tosiaankin jo sisätiloihin. Ne olivat mukavasti kasvaneet parvekkeella kesän mittaan ja Viherpeukaloista hankittu kaksikko oli mielenkiintoinen ilmestys. Toinen taimista oli korkea ja pystysuora kuten puu, mutta toinen taas matala ja pensasmainen. Plantagenista ostettu kasvi oli jo ostettaessa pensasmallia ja sitä samaa ovat olleet myös pari aiemmin minulla ollutta viikunaa. Talvisijoitus on kasvien muodon vuoksi vähän hankalaa, mutta sainkin kuin sainkin ne taas ahdettua työhuoneen ikkunalle.

Vihreystä ja vehreydestä voi siis vielä hetken verran nauttia parvekkeella, mutta ennen joulukuun alkua on siirryttävä jo talviparvekkeen puolelle. Toivottavasti luvassa on lämmin syksy ja talvi. Pidän sellaisista kaikkein eniten ja parhaimpia ne ovat myös parvekkeeni kasveille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti