keskiviikko 18. lokakuuta 2017

Keski-Euroopan kiertue

Tässä vaiheessa vuotta muistelee lämmöllä mennyttä kesää. Täällä Suomessa jäätiin ilman pitkiä lämpöjaksoja, mutta ei tämä kesä toisaalta ollut aivan jäätäväkään. Muutamana vuonna tässä on kuitenkin ollut niin jäinen kesäkuu, että joulukuu on ollut lämpimämpi. Kesällä olemme mieluusti matkanneet jonnekin lämpimään, mutta kolmannen Kreikan kesän jälkeen täytyi vaihteeksi kokeilla jotain muuta, jotta sitä ei aivan urautuisi. Lämmön puolesta Keski-Eurooppa ei ole se takuuvarmin ratkaisu, mutta siksi ajattelimmekin suunnata Kroatiaan, jotta edes muutaman päivän saisi paistatella auringossa. Keski-Euroopasta ja Kroatiasta kyllä löytyivätkin ne meidän tämän kesän parhaat säät.


Muutama vuosi sitten teimme myös automatkan Keski-Eurooppaan. Tällöin oli pari lämmintä päivää, muutama aivan jäätävän kylmä Itävallassa ja Saksassa sekä monta sitten siltä väliltä. Tällä kertaa kymmenen päivän reissulla oikeastaan kaikki muut päivät olivat erittäin lämpiä paitsi kaksi viimeistä sateisessa Saksassa. Nekin päivät olivat Suomen standardeissa vielä kohtuullisia ja ainakin paluu Suomeen helpottui. Kesälomalla kävimme myös Kuopiossa, jossa ei kyllä tunnettu kesäkaupunki tullut valitettavasti mitenkään esille, koska kaikki kolme päivää vain satoi. Harmi, mutta täytynee joskus kokeilla sitä uudelleen. Ja samoin tätä Keski-Eurooppaa!


Automatkalla meillä oli monta yöpymispaikkaa ja vietimme kussakin aina yhden tai kaksi yötä Kroatiaa lukuun ottamatta. Kroatian Vodicessa olimme viisi yötä ja sieltä kiertelimme sitten alueella. Lensimme Müncheniin, josta matka jatkui suoraan Itävaltaan, jossa vietimme ensimmäisen yön. Jatkoimme matkaa heti Italiaan, jossa vietimme muutaman päivän Gradossa. Kävimme siellä muutama vuosi sitten ja kaupunki vaikutti hauskalta vierailukohteelta. Teimme sieltä päiväretken Venetsiaan, jossa emme aiemmin olleetkaan käyneet. Venetsia oli yllättävän kiva paikka, vaikka oli kuumaa ja turisteja paljon. Turisteja oli kuitenkin omiin odotuksiini nähden ehkä yllättävän vähän ja kaupungilla mahtui ihan riittävästi kulkemaan. Usein kaupunkikohteet eivät näillä reissuilla tee välttämättä vaikutusta, mutta tämä oli iloinen poikkeus. Pelkkään kaupunkikohteeseen ja kaupunkielämään kun matkaa jotenkin paremmin valmistautuneena, niin automatkoilla kaupunkikohteet ovat usein tuntuneet aika raskaille lähinnä hektisyyden vuoksi. Mukavaa, että joskus voi käydä toisinkin!


Italiasta suuntasimme Kroatiaan, jossa emme aiemmin olekaan käyneet. Matkustaminen on siellä helppoa ja ruoka erittäin hyvää sekä edullista. Palvelu on myös erittäin hyvää, mutta muilta osin asiointi kaupoissa ja kävely kadulla poikkeaa keskieurooppalaisesta; tuttu itäeurooppalainen muiden ihmisten päinkävely ja ylitsekurottelu jne. vallitsee kanssakäymistä, mutta siitä selviää kyllä, kun taas palvelu ravintoloissa ja kassoilla on niin hyvää. Kontrasti näiden välillä on aika mielenkiintoinen. Toisaalta myös tämän vuoden tönimisen sietokiintiö täyttyi omalta osaltani jo Kantolan tapahtumapuistossa heinäkuun alussa, joten en ehkä kaikkein rennoimmiten suhtaudu erilaisiin törmäilyihin tälläkään hetkellä. Onneksi tilaa Kroatiassa kuitenkin löytyy eikä pahimmissa tungoksissa tarvinut liikkuakaan. Turisteja Vodicessa oli iltaisin paljon liikkeellä, mutta silti se on aika kaukana pahimmista turistirysistä.


Maisemien puolesta Kroatia on kyllä kaunis, mutta esim. Kreikan monimuotoisuuteen tottuneena liikkumallemme alueella oli aika karua. Eteläisimmissä matkakohteissa voi olla erilaiset maisemat ja täytynee käydä katsastamassa ne joskus. Nähtävyyksiä ja historiallisia kohteita Kroatista toki löytyy myös paljon, kuten esim. Split, jossa vietimme päivän.


Kauniista maisemista puhuessa on pakko ylistää Sloveniaa. Yövyimme siellä paluumatkalla ja edellisellä kerralla olemme käyneet siellä kaatosateessa päiväretkellä kääntymässä. Nyt oli aivan toisenlainen sää ja uskomattoman kauniista maisemista sai todellakin nauttia. Sloveniassa on todella vehreää ja kaikkialla on erittäin siistiä ja hyvin hoidettuja istutuksia. Asiakaspalvelu on erittäin ystävällistä ja ruoka erinomaisen hyvää. Münchenin lähistön moottoriteiden uskomattomiin ruuhkiin kyllästyneenä seuraavan kerran voisi lentääkin Sloveniaan ja viettää siellä useamman päivän. Matka muihin maihin on Sloveniastakin samaa luokkaa kuin Münchenistä.


Viimeiset päivät vietimme Itävallassa ja Saksassa. Yövyimme Inzellissä, joka on pikaluistelun kautta minulle erittäin tuttu, vaikka olen siellä päässyt käymään vain kerran aiemmin. Viimeiset päivät olivat tosiaan sateisia Saksassa, mutta se ei ehtinyt kuitenkaan pahemmin haitata. Paluulentopäivänä kävimme Salzburgissa, jossa onneksi oli oikein kaunis ja lämmin ilma. Paluumatkaa saikin taas jännittää moottoritiellä ruuhkissa seisten. Ruuhkat ovat aika iso miinus, sillä niihin ei aina voi oikein varautua. Edellisellä kerralla emme niihin pahemmin törmänneet, mutta nyt niitä oli useamman kerran ja onneksi emme mistään sentään myöhästyneet.


Hyvien säiden ja muiltakin osin onnistuneen matkan jälkeen voin kyllä hyvin suunnata uudelleen Keski-Eurooppaan. Näiden poikkeuksellisen pitkään jatkuneiden sateiden vuoksi voisin lähteä vaikka heti. Täytyypä jo vähitellen alkaa miettiä mihin ensi kesänä voisi suunnata!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti