keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Huhtikuu parvekkeella

Nyt mennään jo toukokuussa, vaikka säästä sitä ei aina uskoisi. Aika arktiset kevätsäät meillä nykyään, mutta eiköhän se tästä vielä kesäksi muutu. Parvekkeella tapahtui huhtikuussa kuitenkin jo vaikka mitä.


Murattiostosten jälkeen on parvekkeelle niitä vähän istuteltu. Talven yli selvinneistä murateista saksittiin pois kuolleet sekä kuivuneet oksat. Jokaisessa tuntui olevan osa elossa ja osa kuivunut, mutta uusilla murateilla sai istutuksia mukavasti täydennettyä. Mansikat sen sijaan tuntuvat selvinneen talvesta aivan erinomaisesti.


Viileä kevät on tehnyt hyvää orvokeille ja ovatkin säilyneet todella ihanina pitkään. Parvekkeen huoltoremontti tosiaan siirtyi tältä kesältä ainakin seuraavaan, joten orvokkien lisäksi nähdään tänä kesänä parvekkeella paljon muutakin. Remonttia jo etukäteen ajatellen parvekkeella tehtiin suursiivous ja siivosimme sekä imuroimme lattiat myös puulaattian alta. Vinonmallisen parvekkeemme lattia piti osissa purkaa (osissa se on onneksi tehtykin) ja alta paljastui melkoinen määrä multaa, kuivuneita kasvien osia sekä koirankarvoja. Noin viiden vuoden saalis oli melkoinen, mutta edessä se olisi ollut ensi vuonna kuitenkin, joten onpahan ainakin vähemmän siivottavaa. Ensi vuonna täytynee lattioita myös vähän kunnostaa ja öljytä siinä sitten remontin kanssa samaan syssyyn.


Narsissitkin kestivät yllättävän pitkälle kevääseen säiden taas viilettyä. Parhaimmillaan ne ovat ehdottomasti mielestäni edelleenkin kevättalvella, mutta kyllä nuo kukkivatkin ovat kauniita erityisesti pääsiäisen aikaan. Nyt ne on jo siivottu pois, mutta kyllä tuo keltainen piristysruiske taas kannatti.Riippuva murattini jouduttiin sekin vielä huhtikuussa korvaamaan uudella. Kevään mittaan sekin pääsi kuivumaan, vaikka muratti näytti vielä alkukeväästä ihan elävälle. Kaikkien pieniruukkuisten kasvien selviämismahdollisuudet toki ovat aina heikot, mutta ilmeisesti aurinkoisen parvekkeen kevätpaahde on vain aivan armoton. Parvekkeen siivouksen yhteydessä yritimme myös jynssätä irti muratin kiipeämisjälkiä seinästä, mutta eipä ne oikein mihinkään lähteneet. Nyt kiinnitimme köynnösritilän kauemmas seinästä ja koitetaan muistaa irrotella muratteja seinästä kesän mittaan, jos sinne alkavat kiipeillä. Kunnon köynnökset olisivat niin ihania seinillä, mutta kerrostalossa sellaiset eivät varmaan ole edes sallittuja.


Paras parvekekausi on siis täällä ja kyllä se onkin taas niin ihanaa! Kaikenlaisten kasvien kokeilu parvekkeella olisi niin mahtavaa, mutta viiden vuoden kokemuksella jo tietää aika hyvin, millaiset kasvit nykyisellä parvekkeella viihtyvät ja mitkä eivät. Aina löytyy silti jotain uutta mitä kokeilla! Välimeren kasveihin on ainakin tullut edellisvuoteen verrattuna lisäystä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti