torstai 30. maaliskuuta 2017

Vikings

Jo pidempään olin miettinyt Vikings-sarjan katsomista, mutta sopivaa hetkeä sille ei oikein tuntunut löytyvän. En päässyt siihen alusta kiinni Subtv:llä ja HBO Nordicillakaan se ei aina näy. Myös aihe oli vähän arveluttava, voisiko viikingeistä saada aikaiseksi jotain oikeasti todella hyvää. Kyllä voi, ehdottomasti! Näihin oman maailmankolkan asioihin suhtautuu usein vähän vähätellen, vaikka viikinkejä ei täällä Suomessa ollakaan. Sama tilannehan on kuitenkin esimerkiksi Kalevalan kanssa, josta on saatu täällä meilläpäin (turhaan) aikaiseksi maailman epäkiinnostavin eepos varmaankin liittyen sen pakkokäsittelyyn kouluaikoina. Ja sitten tietysti on tämä paikallishistoria, joka tuntuu niin kovin tavalliselta vielä tänä päivänäkin. Eihän tämä Pohjola mikään Antiikin Rooma tai Kreikka ole, mutta viikingit, jestas sentään! Vihdoinkin saadaan vähän esille heitäkin ja missä kaikkialla he matkasivatkaan ryöstö- ja löytöretkillään siihen aikaan epätavallisilla laivoillaan. Nyt ei puhuta ihan mistä tahansa porukasta, täällä Pohjolassa ei vaan ole tapana pitää kovaa melua omista saavutuksista, niin niistä kyseenalaisista kuin muistakaan.

Credit: hbonordic.com

Syksyllä sitten huomasin jo heti hyvissä ajoin, että Vikings jatkuu HBO Nordicilla joulukuussa ja samalla myös kaikki aiemmat kaudet tulevat nähtäville. Tällä kertaa en sitä jättäisi väliin, vaan nyt katsotaan miehen kanssa, että mistä sarjassa oikein on kysymys. Vuodenvaihteessa Vikingsin pariin sitten päästiin ja muutama viikko sitten kaikki jaksot oli katsottu, valitettavasti. Ikävä todeta, mutta vieroitusoireet ovat aivan hirveät. Onneksi sarja kuitenkin jatkuu vielä tämän vuoden puolella ja luvassa on ilmeisesti taas runsaasti jaksoja. Koukuttuminen sarjaan tapahtuu hyvin nopeasti. Ensimmäinen kausi soljuu siinä erittäin mielenkiintoisena henkilöihin ja tapahtumiin tutustuen ja ensimmäisen kauden jälkeen se onkin sitten menoa. Henkilöt ja heidän vaiheensa pitävät kyllä otteessaan. Mielestäni on oikeastaan erittäin hyvä, että tuli kerralla katsottua näinkin monta kautta, jotta sarjaan pääsi kerralla niin hyvin kiinni. Nyt sitä voi seurata pienemmissä osissa ja niitä pieniä osia jaksaakin hyvin odottaa.

Credit: hbonordic.com
Credit: hbonordic.com
Credit: hbonordic.com
Olin ennakkoon ajatellut, että Vikings olisi jokseenkin fiktiivinen sarja, mutta se perustuukin aika suurelta osin historian tapahtumiin ja oikeisiin henkilöihin. Toki sarjassa oiotaan mutkia ja henkilöt tapahtumissa vaihtuvat. Lisäksi tuon ajan historia on varsin sekoittunut kansantarustoon eikä kyseiseltä ajalta historia välttämättä ole viikinkien osalta muutenkaan kovinkaan tarkkaa, mutta ihan oikeasti viikingit ovat käyneet Pariisissa ja riehuneet Wessexissä.

Credit: hbonordic.com
Credit: hbonordic.com
Credit: hbonordic.com

Vikings kertoo Ragnar Lothbrokin tarinan viikinkisoturista kuninkaaksi. Neljännellä kaudella tapahtuu sukupolvenvaihdos ja sarja siirtyy seuraamaan Ragnarin poikia. Vaikka Ragnar perheineen keskiössä onkin, sarja on täynnä muitakin erittäin mielenkiintoisia hahmoja, joiden vaiheita seurataan ihan yhtä tarkasti. Kattegatissa eletään omaa elämää ja ihan yhtä lailla Wessexissä, jossa viikingit käyvät aina välillä sotimassa. Viikinkien parissa on mm. Ragnarin ensimmäinen vaimo Lagertha, uusi vaimo Aslaug, Ragnarin veli Rollo, Lindesfarnesta mukana tuotu munkki Athelstan jne. Britanniassa taas pitävät hoviaan Wessexin kuningas Ecbert, Northumbrian kuningas Aella sekä Mercian kuningatar Kwenthrith. Välillä ollaan myös Pariisissa, jota kovasti yritetään valloittaa. Loppupelissä seurattavia paikkoja ja henkilöitä on todella paljon; kuten näissä hyvissä sarjoissa kuuluukin olla.

Credit: hbonordic.com
Credit: hbonordic.com

Credit: hbonordic.com
Credit: hbonordic.com
Vikingsistä tekee erittäin hyvän myös se, että joukossa on paljon näyttelijöitä, jotka eivät välttämättä ole perinteisellä tavalla ns. loistavia näyttelijöitä eikä mukana ole kovinkaan monta erityisen tunnettua näyttelijää. Tämä tekee sarjasta ja sen ihmisistä aidontuntuisen sekä jotenkin erittäin pohjoismaalaisen. Sarjassa on toki valtavasti hyviä näyttelijötä, kuten esim. kuningas Ecbertiä esittävä Linus Roache sekä Athelstania esittävä George Blagden. Ragnar Lothbrokia esittävä Travis Fimmel on omalla tavallaan erittäin valovoimainen ja karismaattinen. Oman lisänsä tuo useat pohjoismaiset näyttelijät, jotka tuovat oman lisänsä sarjan tunnelmaan. Näistä isoimmassa roolissa lienee Flokia esittävä Gustaf Skarsgård. Toisaalta monet pääosien esittäjistä eivät ole Pohjoismaista ja silti ulkonäkö ja aksentti istuvat sarjaan täydellisesti. Unohtaa ei sovi todellakaan sarjan suomalaisia, joista erityisesti Peter Franzen tekee loistavaa työtä. Kuningas Harald istuu sarjaan erittäin hyvin ja Franzenista kyllä näkee, että kyseessä on ihan oikea näyttelijä. Harald jatkaa mukana taas viidennellä kaudella ja nähtäväksi jää miten miehen käy. En siis aio katsoa Wikipediasta.

Credit: hbonordic.com
Credit: hbonordic.com
Credit:  hbonordic.com
Nyt sitten vaan odotellaan sitä viidettä kautta. Ensimmäisellä kaudella jaksoja oli 9 ja kahdella seuraavalla 10. Neljännellä kaudella jaksoja oli 20 ja samaa kaiketi odotellaan nytkin. Toivotaan niin, sillä kyllä tätä saagaa mielellään katsoo. Vikingissa on niin omanlainen tarina ja ympäristö, että se tarjoaa katsojalleen kyllä aivan omanlaisensa maailman. Täytyy sanoa, että History Channel on kyllä tehnyt sarjansa aiheessa nappivalinnan. Lisää tällaista!

Credit: hbonordic.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti