torstai 2. maaliskuuta 2017

Jukkapalmusta vihreää iloa

Jokin aika sitten kävin Plantagenissa ostamassa tuliaiskukkia. En yleensä koskaan pääse sieltä pois ilman omia ostoksia enkä päässyt nytkään. Viherosastolla oli myynnissä paljon ihania kasveja leikattuun hintaan ja löysin sieltä aivan ihanan tavallisesta poikkeavan jukkapalmun. Ja halvalla tietysti; tarjoushinta 19 euroa oli ihan kohtuullinen näin tuuheasta ja erityisesti painavasta kasvista.


Tavallisesta poiketen tässä jukassa oli pyöreähkö pallomainen runko ja kaikki vihreät oksat lähtevät rungosta eikä leikatusta päästä. Oksia oli paljon, joten kasvi oli oikein tuuhean ja ryhdikkään näköinen. Olisin mielelläni ostanut näitä kaksi, mutta tila on nyt talviaikaan kovin vähissä. Kaksi tällaista vierekkäin olisi aika mahtava yhdistelmä; siis jos kasveja olisi paljon vähemmän kuin minulla.


Jukka on sinänsä aivan ihana ja helppohoitoinen kasvi. Ainoa erikoistarve on paljon valoa ja sitä se todellakin tarvitsee! Aiemmissa valoisissa asunnoissa jukat ovat viihtyneet hyvin ja nykyisessä kodissa työhuoneessa on sopivasti aurinkoa. Viime kesänä ostin olohuoneeseen uuden ison jukan ja talven mittaan olen huomannut, että olohuoneessa valo ei vaan sille riitä. Vihreä on haalistunut ja osa lehdistä alkaa roikkua. Senpä vuoksi olen taas siirtänyt sen uudelle paikalle ja mikäli se ei vielä riitä, on sille löydyttävä uusi sijainti työhuoneen aurinkoisesta nurkasta. Näin ollen uuden jukan sijoittelu vaatii vähän työtä. Sain sen kyllä mahtumaan työhuoneeseen, mutta täytyy sanoa, että asunnossa, joista suurin osa ikkunoista on pohjoiseen, ei ole kovin monta sopivaa paikka jukalle. Mutta sopu sijaa antaa.


Vaikka viherikkunalla onkin ahdasta, olen jo löytänyt seuraavan pakkomielteeni. Se on viikunapuu. Sellainen minulla on joskus ollutkin, mutta se paleltui syksyllä parvekkeella vaikka ilmeisesti sen pitäisi aika hyvin kestää kylmää. Se ei myöskään ollut puumallinen vaan enemmänkin maassa rönsyilevä kasvi. Joka tapauksessa, nyt keväällä meinaan sellaisen hankkia välimeren kasvien joukkoon, kunhan vaan sopiva eteeni sattuu. Toivottavasti sellainen löytyy pian!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti