sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Lokakuu parvekkeella

Miellyttävä lokakuinen syyssää poistui marraskuun myötä ja maisemat ovat viikossa muuttuneet aika tavalla. En ole mikään lumen ystävä; onneksi se sulaa pois ennemmin tai myöhemmin. Pakko kuitenkin myöntää, että tuohan se valoa ja ihmeen hyvin on lumeen vajaassa viikossa tottunut. Ihan kuin ei kesää olisi koskaan ollutkaan, tavallaan. Sitä myöten parvekkeelle on jo tehty muutoksia eli talvelta suojaan viety kasveja ja tuotu lyhdyt tilalle. Ihan kaunista taas omalla tavallaan!


Oliivipuut pääsivät työhuoneeseen talven viettoon viime viikonloppuna. Samalla toin sisälle kylmäkäsittelyssä olleen kymbidiorkidean; toivottavasti saataisiin niitä kukkia! Siinä puuhassa en ole vielä koskaan onnistunut, mutta toivotaan nyt parempaa onnea. Muut kesäkasvit jätin vielä parvekkeelle, mutta tiistai-iltana ne oli talvisään myötä kannettava sisälle. Varmaan pelargonit olisivat pikkupakkasessa vielä selvinneet, mutta kun olivat talven viettoon joka tapauksessa menossa, toin ne lämpimämpiin olosuhteisiin puksipuiden kanssa. Nyt ne jo viettävät talvipäiviä maalla. Tarkoitus on vielä viedä sinne ensi viikonloppuna kaksi murattia ja loput saavat kokeilla onneaan parvekkeella. Ja ainahan nekin voi siirtää sisätiloihin, mikäli oikein kovat pakkaset uhkaavat.Vähän kyllä mietityttää talvi kyllä mansikka-muratti-istutusten kanssa, mutta katsellaan tuota talven tuloa. Siirtelin parvekkeella eilen ruukkuja ja ainakaan silloin ei muratti-istutukset eivät olleet vielä yhtään jäässä. Kastelun voi nyt ainakin tässä vaiheessa lopettaa, vaikka plussan puolelle vielä mentäisiin. Märkä multa ainakin tappaa jokaisen kasvin jäätyessään. Toivottavasti pysytellään vielä alkutalvi (ja mielellään koko talvi) pikkupakkasissa, niin syysistutukset pysyvät hyvinä pitkään.Parhaimmat muratti-istutukset on jo viety säilöön tai lähdössä sinne ensi viikonloppuna. Kyllä taas harmittaa tässä vaiheessa syksyä kuinka ne olisivat nyt parvekkeella niin parhaimmillaan. On niin harmi, ettei Suomen talvi niitä suosi. Selviäminen lasitetulla parvekkeella on siinä ja siinä, mutta tarvittaisiin lisäksi isompia istutusastioita ja termoruukkuja enkä niihin investointiin ole vielä päätynyt. Tavallisissa sisätiloissa niiden selviäminen on vaikeaa, koska eivät kuivasta ilmasta oikein tykkää, mutta vanhempieni autotalli tuntuu niille sopivan. Viileä ja aurinkoinen viherhuone kotona olisi niin haaveissa, mutta valitettavan vaikea toteuttaa, kun muuttaakaan ei haluaisi. Aina voi ja pitää kuitenkin unelmoida...Tänä vuonna en ehtinyt ulkoa tuoda oikein koristelehtiäkään parvekkeelle. Synttärijuhlista niitä jäi yli vähäsen, mutta viime talvena ne olivat todella kivoja istutuksissa koristeina sekä suojaamassa talvelta. Nyt ne ovat lumen alla pehmenemässä, mutta onneksi mansikka tuo syksyn värejä parvekkeelle.


Ensi viikolla olisi sitten edessä jättimuratin purkaminen kaikkialta, minne se on kesän mittaan ehtinyt levittäytyä. Eilen jo jotain irroittelinkin ja tämä ei tuntunut jättävän kovin pahoja jälkiä kiinnityskohtiin. Osa köynnöksistä kiipeilee ikkunalaudalla, osa seinällä ja osa jo lasitusten ulkopuolella. Joka tapauksessa haluan viedä sen pakkaselta turvaan, koska se on ollut parvekkeella aivan uskomattoman hieno enkä ole aiemmin törmännyt näin suurilehtiseen versioon. Se on lisäksi ollut aivan mahtava leviämään ja ehkä ensi vuonna se täytyy istuttaa jo isompaan ruukkuun, mikäli talvesta selviää. Täytyy käydä näitä katsomassa Bauhausista ensi keväänä ja koittaa istuttaa äidin puutarhaan. Tämä vaikuttaa niin vahvalta ja valtavasti leviävältä kasvilta, että saattaisi kestää talvea puutarhassa.


Näin ollen, tällä hetkellä ainakin vaikuttaa siltä, että olemme siirtyneet syksystä talveen. Parempi kuitenkin näin kuin viimetalviset äkkinäiset jättipakkaset. Nyt ulkona kuitenkin on lumi suojaamassa ja pienillä pakkasilla on kasvien parempi totutella talveen; syväjäädytyksestä taas ei selviä mikään. Onneksi itse voi aina siirtyä ulkoa ja parvekkeelta sisätiloihin; talven vuoksi meillä Suomessa on niin kivat kodit...
4 kommenttia:

 1. Upea muratti! Joo, parempi siirtyä talveen näin vähitellen, ettei käy viimevuotisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime talven alku oli kyllä shokeeraava vaikka alkoikin myöhempään. Aivan hirveätä! Nyt tähän voi sentään totutella sekä kasvit että ihmiset.

   Poista
 2. Hienoja kuvia ❤ Mukavaa tosiaan kun tuli lumen myötä valoisampaa, mutta ei kovia pakkasia, niin saadaan nauttia vielä hetki syysistutuksista parvekkeella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivotaan tosiaan, että ei hirveästi päivät marraskuussa pakastuisi eikä talvella muutenkaan. Talvi tuli nyt niin aikaisin, että ihan kyllä jäi syksy kesken!

   Poista