sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Lakka-valkosuklaajuustokakku

Tein lokakuussa taas uuden variaation valkosuklaajuustokakkuun. Halusin kokeilla juhliini oranssia versiota lakalla. Sain taas tänä syksynä tilattua Lapissa poimittaa lakkaa ja pääsin siten kokeilemaan kakkua juuri sopivasti. Lakka oli pakastettua ja paras tulos varmaan tulisi aivan tuoreesta marjasta, jos se vain olisi mahdollista.




Kurpitsapiirakan kaveriksi lakka-valkosuklaajuustokakku oli loistava yhdistelmä. Jos kurpitsapiirakka on vähän kuin jälkiruoan alkupala, juustokakku kruunaa kaiken. Valkosuklaan makeuden kaveriksi lakka oli erinomainen kumppani eikä kaipaa mitään lisämakeutusta. Ja ulkonäkö oli myös ihanan syksyinen!


Juustokakkuna käytin hyväksi havaittua perusohjettani joulupiparipohjalla. Ohje on siitä hyvä, että siitä saa useita eri variaatioita mm. kauden marjojen mukaan:

Pohja:


n. 170 g joulupipareita

75 g voita tai margariinia


Täyte:

5 liivatelehteä


200 g valkosuklaata

200 g maustamatonta tuorejuustoa

2 rkl sokeria

3 valkuaista

2 dl kuohukermaa

3 dl lakkaa


Keksit hienonnetaan ja sekoitetaan sulatetun voin kanssa. Laita seos irtopohjavuoan pohjalle ja vuoka jääkaappiin odottamaan.

Soseuta noin 2,5 dl lakkaa ja siivilöi seos. 


Liota liivatelehdet kylmässä vedessä. Vatkaa valkuaiset ja sokeri vaahdoksi. Vaahdota kerma.


Sulata suklaa vesihauteessa ja vatkaa tuorejuusto suklaan joukkoon. Liuota liivatelehdet kuumaan veteen ja vatkaa liivateseos täytteeseen. Lisää vaahdot täytteeseen.

Ota täytteestä erilleen noin 1/3 ja sekoita siihen tasaisesti lakkaseos lakkatäytteeksi. Kaada kakkuseoksesta noin 1/3 keksipohjan päälle, seuraavaksi lakkatäyte ja viimeiseksi loput kakkuseoksesta. Anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Siirrä kakku tarjoilulautaselle ja koristele lakalla sekä valkosuklaarouheella ja -paloilla.


Maku oli täydellinen! Ulkonäössä on säädettävää, sillä paseerattu lakkaseos vaihtoi väriä alun kauniista oranssista ensin ruskeaa ja lopuksi kakussa harmaaseen. Se ei kuitenkaan haittaa, jos lakkaseosta on sopivan vähän. Värin säilymiseen en ole keksinyt ratkaisua, mutta lakka kuitenkin siinä sopivasti maistui! Lisäksi lakka ja piparipohja sopivat yhteen aivan loistavasti!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti