perjantai 13. marraskuuta 2015

Mad Menin jäähyväiset

Vihdoin sain katsottua myös Mad Menin viimeisen kauden jälkimmäisen setin loppuun. Mad Menin viimeinen kausihan oli jaettu kahteen seitsemän jakson settiin, joista ensimmäinen näytettiin viime vuonna ja jälkimmäinen tämän vuoden keväällä. Olen vähän säästellyt sitä, koska ensimmäinen osa oli jotenkin todella väsynyt ja vetämätön. Myös kuudes kausi oli jo mielestäni aiempia vaisumpi, jossa pitää toki ottaa huomioon se, kuinka valtavasti olen pitänyt niistä ensimmäisistä kausista. Onneksi pelkoni olivat turhia ja viimeinen seitsemän jakson setti palaa taas sinne vanhaan hyvään aikaan. Jos ei nyt aivan huippuvuosiin, mutta on nyt ainakin selvästi parempi kuin edellinen seitsemän jakson kattaus ja sarja sai ansaitsemansa hyvän lopun. Nyt vaan mietin, että tässäkö tämäkin sitten oikeasti oli?

Credit: hbonordic.com

Nythän koko Mad Men on löytynyt syyskuusta alkaen kokonaisuudessaan HBO Nordicilta. Myös Nelonen Prime on näyttänyt jo viimeisen kauden ja jonain päivänä se saapunee myös ilmaiskanaville. Mad Men on sarja, joka on varmasti aivan liian vaikea monelle suomalaiselle. Amerikkalaiselle myös, mutta siellähän sitä populaa taas riittää. Siksipä Mad Men ei koskaan mitään primetime-aikoja Neloselta saanutkaan ja ensimmäiset kaudet näytettiin yöllä, josta tuskin kovin moni niitä vahingossa pääsi löytämään. Itse kun olen jo vuosikaudet katsonut aivan kaiken suunnilleen urheilua lukuun ottamatta tallennettuna, en näe esitysaikoja ongelmana, mutta katsojien vähyys toki vaikuttaa sarjan seuraavien kausien esitysnopeuteen jne. Toista on nykyään ja kyllä se mahdollisuus kannattaa hyödyntää! Ensimmäiset kaudet olen katsonut putkeen ja Mad Menin kanssa suosittelen sitä lämpimästi. Mad Menissä on jo ihmisiäkin niin paljon, että pysyvät paremmin muistissa, kun jaksoja katsoo tiiviisti. Tässäkin sarjassa ihmiset tuppaavat palaaman kuvioihin myös myöhemmin, joten hyvä on pitää muistissa keistä on kyse. Näin myös viimeisellä kaudelle.

Credit: hbonordic.com


Credit: hbonordic.com
Viimeisellä kaudella ollaan jo 1970-luvun koitteessa ja sen huomaa sarjan maailmassa ja ihmisissä. Alkuvuosien pidättyneisyys peiteltyine salaisuuksineen ja normeissa eläminen on jo aiempina vuosina vaihtunut villimpään ja vapaampaan elämään erityisesti joidenkin hahmojen kohdalla. Tavallaan se sopii Mad Meniin ja tavallaan ei. Näin pienissä määrin tarina toimii hyvin ja tavallaan en oikeastaan olisi halunnutkaan tietää mitä he tekevät 70-luvulla tai vielä myöhemmin. Joku muu sarja kertoo sen varmasti paremmin! Kerrankin sarja on älytty lopettaa ajoissa eikä kuitenkaan liian aikaisin sekä niin, että se myös päättyy tyylikkäästi. Itse en ehkä niin välittänyt ensimmäisen seitsemän jakson Kalifornia-painoitteisuudesta ja sitä onkin viimeisissä jaksoissa vähemmän luvassa. Toki tärkeitä tapahtumia on tälläkin kaudella paljon New Yorkin ulkopuolella, vaikka eihän Mad Menissä sillä tavalla hirveästi mitään tapahdukaan. Mutta siinäpä se, kun sarjan kirjoittaa taitavasti, homma vaan toimii.

Credit: hbonordic.com
 Credit: hbonordic.com

Tyyliinsä uskollisesti myös viimeisellä kaudella pidättäydytään verkkaisassa tunnelmassa ilman liikoja ja liian nopeita juonenkäänteitä, painotus pysyy dialogeissa ja henkilöissä, mutta tarjolla on kuitenkin loistavaa draamaa hyvällä huumorilla maustettuna. Monissa sarjoissa olen huomannut sen hirveän hopun ja hopun sarjan lopun lähetessä kuinka jokaiselle päähenkilölle on pakko luoda kohtaloa ja väkisin kertoa mitä heille tapahtuu. Ja pahinta on vielä se, jos poiketaan täysin aiemmasta tyylistäkin. Itse tykkään sellaisista sarjan lopetuksista, jossa tarina päättyy hahmojen osalta kerralla tavalla tai toisella esim. valintaan tai joissain tapauksissa myös kuolemaan (voi olla raakaa, mutta joskus se toimii) tai sitten sarjaa ei tarinassa lopeteta mitenkään, sarja vaan päättyy ja katsoja jää käsitykseen, että sarja jatkaa omaa elämäänsä ilman katsojia. Pidin esim. Teho-osaston lopusta, joka toimi todella hyvin. Sen näkeminen oli ihanaa niiden viimeisten erittäin pahasti lässähtäneiden kausien jälkeen. Vieläkin on tunne, että Chicagon County General Hospital jatkaa siellä toimintaansa; lääkärit ja hoitajat vain vaihtuu. Sarjan, josta on joskus pitänyt valtavasti, on syytä päästä tyylikkäästi eläkkeelle. Ja Mad Men kyllä pääsi. Tykkäsin Mad Menin lopusta, joka asettuu siihen jälkimmäiseen pitämääni kategoriaan. Donald Draper on Donald Draper.

Credit: hbonordic.com

Mad Men on kyllä syytä vielä katsoa läpi alusta loppuun. Luultavasti sarjan kokonaisuus hahmottuu siten parhaiten juuri erityisesti Mad Menissä. Itse ainakin viimeisissä jaksoissa mietin monenkin henkilön kohdalla missä vaiheessa he oikein tulivat mukaan Sterling Cooperiin, Sterling Cooper Draper Pryceen tai Sterling Cooper & Partnersiin? (Ja oliko niitä vielä jotain muitakin?). Pidin valtavasti Donald Draperistä kaikkine vikoineen ja naisseikkailuineen. Mahtavia hahmoja olivat mielestäni myös Roger Sterling (), Peggy Olson (), Joan Harris () sekä erityisesti Sally Draper (), joka kasvaa sarjassa pikkutytöstä nuoreksi naiseksi. Lista mahtavista hahmoista olisi loputon. Mad Menin Don Draper () on legenda ja on varmasti yksi parhaimmista sarjojen päähenkilöistä, joita tiedän mm. Jackson Tellerin ja Raylan Givensin lisäksi. Ja kukaan heistä ei ole täydellinen vaan todella kaukana siitä.Ja tässä se sitten oli. Epäuskoiselta se kyllä tuntuu ja tietysti todella haikealta. Mad Men oli kuitenkin yksi parhaimmista tämän hetken sarjoista, mutta näin se vaan menee, hyvät sarjat lopettavat huipulla. On valtavan haastavaa kirjoittaa tällainen sarja, joka pysyy pystyssä ilman sen suurempaa toimintaa loistavien hahmojen varassa suhteellisen hillityillä juonenkäänteillä draamaa kuitenkaan puuttumatta. Vielä haastavampaa on onnistua siinä täydellisesti. Itse pidin valtavasti Mad Menin ajankuvauksesta lavasteineen ja toki myös puvustuksineen, mutta erityisesti pidin sarjan valaistuksesta, joka oli aika poikkeuksellinen ja pääsääntöisesti ihanan kirkas. Valaistus toi sarjan kauniit värit olivat ihanasti esille ja sitten jos piti olla nuhjuista, oli todella nuhjuista. Mad Men näytti nostalgiselta ja retrolta sisustuslehdeltä, mutta tuntui sydämessä. Kiitokset siitä!

Credit: hbonordic.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti