maanantai 2. marraskuuta 2015

Kehyshaasteita; ja niitä julisteita

Tuossa joskus syyskuussa jotenkin mieleeni pääsi huomaamatta ajatus yhden kehystetyn julisteen vaihtamisesta työhuoneeseen. Ehkä olin jo nykyisiin vähän kyllästynyt ja asettelu mätti tai jotain sellaista, mutta päädyin sitten selailemaan Etsyn taidejulistevalikoimaa ajatuksissani sanotaan nyt vaikka Jon Snow. Facebookin eri ryhmissä olen vuosien mittaan törmännyt uskomattoman hienoihin maalauksiin ja grafiikkaan erityisesti Jon Snow'sta. Ihan sitä työtä en julisteena löytänyt mitä etsin, mutta voi että mitä kaikkea muuta!Julisteiden hankinnan ykköshaaste on aina se, että useinkaan et saa hankittua julisteena juuri sitä kuvaa kuin mitä haluaisit tai sitten et saa sitä siinä koossa, mitä haluaisit. Olen vallannut kotini kehystetyillä julisteilla jo kymmenen vuoden ajan ja niitä on pal-jon. Pääosin minulla on elokuvajulisteita, mutta nykyään myös tv-aiheita sekä tietysti yksi ikuinen Led Zeppelin. En harrasta sisustusjulisteita, vaan kaikki on hyvin tarkkaan valittuja ja osittain myös tarkoitettu vaihdettavaksi. Joitain julisteita olen etsinyt pitkään, että olen löytänyt oikean koon, joskus värin sekä tietysti hinnan. Ykköshaasteen oikeasta kuvasta ja koosta pystyy kyllä ajan kanssa yleensä päihittämään, mutta jos haluaa jotain nopeammin, voi joutua vaihtamaan toiveita. Yleensä julisteen saa kyllä ajan kanssa hankittua, jos se on joskus ilmestynyt julisteena. Harvinaisilla ja markkinoilta kadonneilla julisteilla on myös hintaa ja sen myyjät kyllä tietävät. Odottamalla kyllä yleensä tulee sopiva kohdalle. Näiltä osin en siis ole luovuttanut tämän Jon Snow'n suhteen, joka oli alkuperäinen toiveeni. Hyvää kannattaa odottaa.

Kuva: bibliofiend.com

Pääosin julisteet ovat sitä suurta kokoa, joka oli ennen 72 x 102, mutta nyt se on sitten huomaamattani pari vuotta sitten vaihtunut pienempään 61 x 91. Tällä viittaan Ikean valikoimiin, joka on ollut paras kehyskauppa ja ehdottomasti myös edullisin. Lähes kaikki julistekehykseni ovat sieltä kotoisin. Aluksi ostin Reslig-kehyksiä edelliseen kotiin, joka on alumiinia ja kehyksistä varmasti yksinkertaisuudessaan paras, mutta niitä ei ole saanut enää vuosiin. Seuraavaan kotiin joutui jo siirtymään Ribbaan, jostä tykkäsin eniten puisena tai ruskeana, mutta niitäkään ei enää saa. Mustaa versiota on sitten tullut ostettua, mutta se kaipaa vaihtelua, koska kehys on paksu eikä kaikki sentään voi sitä samaa olla. Musta Ribba on sellaisenaan aika hallitseva. Nyt päädyin sitten kahteen tuollaiseen pienempään Strömby-kehykseen, joka on oikein tyylikäs ja hyvännäköinen ohuempireunainen kehys. Sen suojalasi on toki todellakin lasia, joten kehys painaa enemmän kuin muovikalvoiset Ribbat ja Resligit. Meillä on kaikki seinät puhdasta betonia, joten painolla ei ole väliä, kun kaikki on seiniin kiinnitettävä kunnolla joka tapauksessa. Muovikalvoiset ovat kauniita nekin ja kevyitä käsitellä, mutta armottoman herkkiä naarmuille. Olen myös muuttanut näiden kehysten kanssa ja ne oli muuttoa varten suojattava ja paketoitava erittäin hyvin. Tällä hetkellä Ikeassa näytti olevan paljon erilaisia kehyksiä tuohon uuteen suurimpaan kokoon 61 x 90. Siihen mahtuu kyllä monet julisteet, mutta itselläni on kehystettynä paljon sellaisia, jotka eivät mahtuisi. Ulkomailta tilatessa ei voi koskaan olla varma, mitä kokoa juliste oikeasti on. Varsinkin koko 70 x 100 oli pitkään sellainen julistestandardi, että kaikki isot julisteet ilmoitettiin sen kokoiseksi, vaikka ovatkin paljon pienempiä. Nykyään näkee myös tuota pienempää mitoitusta.
  

Tuttavat ja kotona käyvät vieraat usein kysyvät hankintapaikkoja julisteille ja mistä niitä voi löytää. Tunnettuja ja klassikkoja löytää ihan tavallisista kaupoistakin, mutta suurin osa paikoista, jotka myyvät elokuvia tai musiikkia, myyvät myös elokuvajulisteita. Itse hankin omani lähinnä Ebaysta (USA ja UK), Amazonista (USA ja UK), Allposters.comista sekä Europosters.eusta. Näillä pääsee aika pitkälle. Julisteita kannattaa myös hakea ihan Googlen kuvahaulla, josta aika nopeasti selviää mitä kaikkea on tarjolla. Jos jotain tiettyä on mielessä, odottamalla ja etsimällä löytää. Esim. Ebayssä on valtavasti vaihtuvaa tavaraa myynnissä, joten kaipaamasi aihe voi tulla myyntiin tänään, huomenna, ylihuomenna, kahden kuukauden päästä tai ensi vuonna. Ja sitä sopivaa hintaa voi joutua metsästämään, etenkin kun postituskulut erityisesti Amerikasta voivat olla melkoisia. Myös tulli- ja verorajat EU:n ulkopuolelta kannattaa huomioida ostoksissa; ennen ne oli suuremmat ja ostelu siten helpompaa. Suurin osa omista julisteistani on maksanut postikuluineen 5 - 20 euroa, jotkut aivan erityiset ja harvinaiset lähemmäs 30 euroa. Näitä tällaisia on minulla vain pari ja siinä se minun budjettirajani taitaa suunnilleen olla. Mutta kyllä julisteita myydään 100 dollarillakin eikä se ole mitenkään harvinaista. Julisteita on sekä uutena että käytettynä, käytetyt ovat yleensä erittäin hyväkuntoisia ja kuntohan on niissä mainittu. Jotkut keikkajulisteet ovat yleensä kärsineempiä, mutta ne voivat silti maksaa harvinaisuutensa vuoksi todella paljon.

Kuva: fanart.tv

 Yleensä kannattaa myös katsoa paikkoja, joista saa useamman haluamansa julisteen kerralla. Tällöin on yleensä halvemmat postikulut sekä luvassa on usein myös hyviä tarjouksia. Julisteen saapuessa putkea ei kannata avata turhaan ja jättää julistetta makaamaan ilman kehystä tai muuta hyvää suojaa. Juliste ottaa lommoja sekä vaurioita alta aikayksikön ja ne kaikki näkyvät siinä kehystettynä eikä niitä vaurioita saa mitenkään poistettua. Julisteen paperi myös vaihtelee paljon ja monet yleisimmistä julisteista ovat tavallista ohuempaa mutta kiiltävää julistepaperia, kun taas monet oikeista elokuvateatterijulisteista ovat paljon paksumpia; joskus jopa lähes valokuvapaperia. Mitä paksumpaa ja kiiltävämpää paperi on, sitä helpommin se vaurioituu. Jos juliste on pakko mitata kehyksen ostamista varten, kannattaa juliste laittaa vaikka toisen kehyksen sisälle odottamaan omaa kehystä. Tällainen julisteen suoristaminen myös helpottaa huomattavasti julisteen kehystämistä. Ja turha kai mainita, että julisteen kehystäminen on myös pakollista!


Jon Snow'n kautta pääsin sitten kokeilemaan sitä Etsyn maailmaa ja kyllä sieltä kaikenlaista löytyykin. Suoraan sanottuna olisin voinut tilata yhtä ja toista, mutta päädyin huikeaan kolmiosaiseen julisteteokseen. Julisteet tulivat Malesiasta parissa päivässä ja olivat aivan mahtavia! Laadukasta paperia ja näyttävät todella kauniilta. Ongelmaksi muodostui vain sitten kehykset. Julisteet olivat tuumakokoa, jota ei Suomessa vastaa yhtään mikään koko. Muuten se ei niin haittaa, jos voi käyttää hyväkseen passe-partouta, mutta näissä kyseisissä julisteissa toimii vain tismalleen kuvan kokoiset kehykset. Armottoman etsimisen jälkeen löysin hyvät sekä kohtuuhintaiset kehykset Amazonista ja ne olivatkin sitten täydelliset. Vastaavissa tapauksissa kannattaa harkita julisteiden ostamista kehystettynä, ei välttämättä tule yhtään kalliimmaksi. Tuumakoot ovat todella arvaamattomia sekä julisteissa ja kehyksissä. Jos tietyn tuumakoon kehyksiä selaa esim. Amazonista tai Ebaysta, huomaa, että se ei tarkoita mitään tiettyä mittaa vaan kehyksen koko vaihtelee todella paljon. Itselläni kävi tuuri, mutta kehystettynä ostamalla olisi päässyt helpommalla!


Nälkä kasvaa syödessä. Ensinnäkään tämä Etsyn ostos ei tullut edes korvaamaan sitä julistetta, jota ajattelin. Siihen piti nyt saada jotain erittäin hienoa, kun kaveriksi löytyi näinkin näyttävä kokonaisuus. Loppujen lopuksi uusia tuli kolme, joista kaksi tuli vanhojen paikoille ja yksi lähemmäs nurkkaa katkaistun jukkapalmun tilalle. Näin ollen kehysongelma oli valmis. Nyt kun kehyskoko oli vaihtunut oli koko homma ajateltava uudelleen, kun näissä isoissa julisteissa on hyvä käyttää samankokoisia kehyksiä vierekkäin. Kehyskoon suhteen vaihtoehdot olivat aika vähissä, joten Ikeasta piti vain valita kehyksistä sopivin ja Strömby olikin hyvä valinta. Sitten piti osaa julisteista kierrättää ja niitä olen nyt sitten vaihdellut kehyksestä toiseen. Kokeilin joitakin julisteitani pienempään kehykseen, mutta eivät ne vaan toimineet ilman passe-partouta ja vaihdoin tilalle toiset, joiden kanssa ei sen suhteen ole ongelmia. Tämäkin on oma juttunsa mikä mihinkin julisteeseen sopii. Mustavalkoinen Led Zeppelin ei ollut mitään ilman valkoista passe-partouta. Ikean kehyksissä passe-partout tulee valkoisena mukana ja itse päädyin nyt muutaman tuunaamaan mustaksi liitutaulutarralla. Musta passe-partout näyttää osassa julisteita erittäin hyvältä! Osassa taas ei, sitäkin tuli kokeiltua. Se ei esim. toiminut Zeppelinin kanssa ollenkaan, joka on vaakakuva. Ei muuta kuin vaihtoon ja vanha kehys sekä passe-partout tilalle. Nyt olen löytänyt oikeat kehykset ja näillä mennään. Ainakin todennäköisesti.


Sitten olisi vielä se kiinnitys. Nyt kaikki odottaa valmiina lattialla ihanaa porausta. Neljä uutta koukkua tarvitaan lisää ja kahta pitää siirtää ylöspäin. Ne paikat on nyt sentään suhteellisen helppo katsoa ja sitten olisi vaan se sopivan ajankohdan löytäminen. Tähtään arki-iltaan, koska en oikein itse välitä viikonloppuporaamisesta (sitä olen tässä itse kuunnellut lähinaapurista jo parisen vuotta jokainen viikonloppu erityisesti sunnuntaisin sekä myös juhlapyhinä, luulisi alkavan jo kohta olla valmista), joista sunnuntaiporaaminen on meillä järjestyssäännöissäkin kielletty. Merkit vaan seinään ja sitten hommiin. Näistä pienistä uudistuksista kasvaa helposti isompia projekteja, mutta kehysasiat olen myös suunnitellut niin, että ne ovat vaihdettavissa, kun haluaa uutta. Tällä kertaa uudistamista oli poikkeuksellisen paljon, kun vaihdoin pari harvinaisempaa kehyskokoa yleisempään ja sitten taas tuli tehtyä hankintoja myös toiseen suuntaan. Vaihtelu virkistää ja eihän kotona ole koskaan kaikki valmista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti