keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Syyskuu parvekkeella

Syyskuu oli todella lämmin ja mukava. Tällä viikolla on säät selvästi jo kylmenemässä ja eilisaamu oli jo aika viileä. Vähitellen on taas aika siirtyä syys- ja talvi-istutuksiin parvekkeella. Lämpimien säiden vuoksi parvekkeen kasvit eivät ole mitenkään parhaimmillaan, mutta kyllä niistä syksyn iloksi parvekkeellekin jotain jää. Mielellään kyllä jo vähitellen vaihtaisi kasvillisuutta syklaameihin ja ihan kohtapuolin jo kanerviinkin.

Tulevana viikonloppuna on siirrettävä ihmeköynnökset ja oliivipuut sisätiloihin. Ne voivat kyllä ihan hyvin, mutta yöt alkavat nyt vähitellen olla aika arvaamattomia. Toivottavasti eivät ole ainakaan vielä saaneet kylmää! Oliivipuut kyllä kestävät, mutta joskus on ihmeköynnös päässyt saamaan kylmää. Viikonloppuna on siis raivattava työhuoneesta jollain ihmeellä talvehtimispaikat ruuhkaiselta ikkunalaudalta. Eiköhän sitä taas joitakin järjestelyjä keksi...Viiniköynnökset tosiaan ovat pysyvästi muuttamassa maalle, mutta niiden täytynee talvehtia kellarissa vielä ensi talvi ennen istutusta. Meidän parveke taitaa olla liian kuuma niille ja toinen puoli parveketta on varmaankin sitten aivan liian pimeä. Hengissä ne kyllä pysyvät, mutta eivät nyt suoranaisesti mitenkään kukoista. Maalla sen sijaan saavat edes mahdollisuuden tehdä niitä rypäleitä ja kasvaa oikein kunnolla. Aika vähäiseksi jäi myös mansikkasato tänä vuonna, mutta näiden taimien talvettamista kannattanee taas kokeilla tänä vuonna. Taimet ovat kyllä kasvaneet ihan hyvin ja ovat ihan hyväkuntoisia, mutta mansikoita varten pitäisi varmaan huolehtia tunnollisemmin lannoituksesta. Tunnollisuus on ylipäänsä ollut aika kateissa parvekkeelta tänä kesänä.Hortensiatkin ovat tunnollisuuden puutteesta vähän niin ja näin. Kaikki ovat kyllä hengissä, jotkut jopa ihan hyvässä kunnossakin, mutta yleisilme on kyllä aika rasittunut. Loppukesän lämpimät säät tuholaisineen ovat sen verran kova koulu, että siitä ei ihan niin helposti enää virota. Sama tilanne vaivaa vähän murattejakin, jotka kyllä ovat kasvaneet ihan mukavasti, mutta lasitetulle parvekkeelle vaan tunkee niitä tuholaisia, jossa pääsevät villiintymään. Muratti kuitenkin aina sinnittelee niistä huolimatta ja kohtahan niistä tuholaisistakin päästään. Toisaalta olisi kiva keksiä jotain kesäkasveja, jotka selviävät lasitetun parvekkeen lämpötiloissa ja olosuhteissa hyvin; eivätkä olisi mitään tuholaismagneetteja! Pelargoni taitaa kyllä olla sellainen eikä noissa oliivipuissa ja ihmeköynnöksissäkään mitään valittamista ole; kesä parvekkeella niiden kanssa on vaan kovin lyhyt.
 

Syksyyn on siis vähitellen virittäydyttävä ja kasvien siirtely tässä vähitellen alkaa. Viiniköynnökset selviävät parvekkeella vielä jonkin aikaa ja hortensioiden kuntoa pitää vähän seurailla voisiko niiden kanssa kokeilla talvehtimista parvekkeella. Yrttipuoli selviää siihen saakka, mihin kestää. Persilja ja ruohosipuli ovat ainakin hyvin voimissaan sekä tietysti myös rosmariinit! Ihan mukavan sinnikkäästi nämä ovat yleensä pärjänneetkin pitkälle syksyyn.


Vähitellen tosiaan olisi mukava myös päivittää kasvipuolta syksyyn. Tarkoittaen myös sitä helppohoitoisuutta ja vähemmän tunnollisuutta vaativaa. Syklaameista olisin todella kiinnostunut, mutta liian lämmintä ei saa niille olla ja toisaalta eivät sitten kestä pakkasia yhtään. Tällä hetkellä säät vaikuttaisivat niille oikein sopiville. Kanervat ovat taas sitten ihanan helppoja ja tänä vuonna jotenkin tuntuu, ettei lokakuussa ole niille yhtään liian aikaista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti