sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Breaking Bad

Kahlasin lähinnä kesän mittaan läpi koko Breaking Bad -sarjan. Odotukset olivat siinä mielessä korkealla, että sarjahan on varsin kehuttu ja sillä on paljon ystäviä. Joihinkin se siis kolahtaa ja kovaa, mutta minulla ei. Sarjahan on hyvä, näyttelijät loistavia, mutta tempo ja juonenkäänteet eivät vaan mieltymysteni kanssa kohdanneet missään vaiheessa. Ei, vaikka kuinka yritin. Suosio ja katsojien kehut eivät sinänsä tietenkään mitään kerro (esim. suosittu ja kehuttu Homeland on huonoudessaan suorastaan järkyttävä), mutta ennakkoasetelma oli sellainen, että uskoin tämän olevan juttuni. Täytyihän tarina loppuun asti katsoa, mutta näin jälkikäteen mietittynä olisin voinut toisaalta olla ilmankin, sillä ns. koukkuun en jäänyt missään vaiheessa. En, vaikka kuinka niin olisin voinut kuvitella.



Luulen, että sarjan rytmitys ei vaan toiminut minulle. Alkuunhan sarja on aivan tavattoman hidastempoinen ja  keskivaiheilla on pari hyvää kautta, kun mukana on kanamies Gus Fring. Kun Fring on poissa pelistä, koko sarja karkasi sekoiluksi, jossa ei ole mitään rajaa ja lopulta päättyy pariin ihan hyvään jaksoon. Viimeisen kahtia jaetun kauden olisi voinut tiivistää muutamaan jaksoon tai vaikka siihen kauden puolikkaaseen. Sarjan aihepiiri huumemaailmassa ei minua häirinnyt; kun tarina ja hahmot toimivat, sarja voi sijoittua ihan mihin maailmaan ja aihepiiriin tahansa, vaikka se ei itseä kosketa tai kiinnosta millään tavalla. Fiktioksihan elokuvaa ja tv:tä myös kutsutaan ja oikein hyvällä tarinalla on taipumus saada katsoja unohtamaan ympäröivä todellisuus. Joskus niin kävi Breaking Badinkin kanssa, mutta valitettavan harvoin sen potentiaaliin nähden. Itse tarina pohjallahan on hyvä, mutta viimeisen kauden juonenkäänteet eivät minulla toimineet.



Breaking Badin hahmot taas olivat loistavia eikä näyttelijöissäkään ole mitään valittamista, aivan päinvastoin! Ns. tavallisista ihmisistä saa parhaimmillaan hyvää tarinaa, jota täydentävät kaikki ne sarjan aivan kaikkea muuta kuin tavalliset ihmiset. Breaking Badin ihmiset ongelmineen sinänsä olivat todella mielenkiintoisia, mutta hidastempoisen alun ja keskivaiheen parhaiden jaksojen jälkeen, viimeisen kauden sekoilut olivat aika lässähdys. Jatkuva toiminta ei haittaa minua ollenkaan (rakastan Sons of Anarchyä ja esim. Justified on aivan loistava!) ja toisaalta taas hidastempoisuus parhaimmillaan toimii myös loistavasti (upeassa Tremessä ei tapahtunut koskaan mitään). Ja suurin osa suosikeistani on tempoltaan jotain näiden väliltä. En tiedä; joku ei vaan natsannut. Toisaalta, ymmärrän kyllä miksi tästä moni on tykännyt; ei tämä todellakaan mikä Homeland ole. Tarinan rytmi ei vaan saanut minua keskivaihetta lukuun ottamatta mukaansa, vaikka yleensä jään todella helposti koukkuun. Mutta tulipahan katsottua; opinpahan ainakin ainakin tuntemaan Walter Whiten, Jesse Pinkmanin ja tiedän kuka on se Better Call Saulin Saul.

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin; ja kohti uusia muita juonenkäänteitä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti