sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Sen seitsemisen kesäyön kukkaa

En kerännyt kukkia juhannusyönä tyynyn alle, sillä sulhanen on jo sama ja ollut pitkään tiedossa. Mutta olisihan näitä ollut kerättävissä sekä parvekkeella että ulkona. Juhannusruusukin tosiaan innostui kukkimaan ihan juhannuksena. En muista sellaista koskaan aiemmin tapahtuneen! Muita ruusuja on myös tulossa juhannusruusujen perässä eli vähän myöhässä tänä vuonna.Rhodot jatkoivat myös kukintaa. Pinkit alkavat olla ohi, mutta violetit jatkavat kukintaa. Nämä ovat kyllä aivan huikeita pensaita! Kukat sopivat myös tosiaan asetelmiin, ainakin niihin kelluviin ja lisäksi harventaminen tekee ihan hyvää, koska tuntuvat kasvavan aika rönsyilevästi eri suuntiin. Tämähän on siitä hauska pensas, että rönsyily ja epätasaisuus kuuluu vähän kuvaan.


Syreeneistä osa violeteista oli jo täysin ohi ja osa vasta aloitteli kukintaa. Valkoiset niistä olivat vasta parhaimmillaan. Ihanaa, että tänä vuonna näiden kukinta oli myöhässä ja näistä on nyt päässyt nauttimaankin paljon enemmän kuin normaalista toukokuun lopussa. Tuoksu on kaikissa aivan ihana!


Pionitkin alkavat jo avautua! Lisää komeita nuppuja on myös olemassa, joten näitäkin on tulossa enemmän. Monellehan tämä on se kesän kaunein kukka. Tykkään niistä itsekin, mutta on niitä kauniita puutarhan leikkokukkia monta muutakin. Tykkään kovasti liljoista, mutta olen niille nykyään todella allerginen, joten kotiin niitä ei voi enää tuoda. Gladiolukset ovat myös aivan mahtavia, kunhan vaan pysyvät pystyssä!


Välimeren tunnelmaa on myös maalla parvekkeella. Toimme tuliaisiksi kiinanruusun hortensian ja muiden ihanuuksien kaveriksi. Oma kiinanruusuni kotona on kasvanut valtavasti ja täysin leikkauksen tarpeessa. Nyt se vaan pukkasi nuput ja kukat ovat kohta avautumassa, joten leikkaaminen saa nyt jäädä tuonnemmaksi. Joka tapauksessa lyhennys ja tuuhennus on edessä, koska nämä ovat paljon kauniinpia tällaisina tiiviimpinä versioina. Ilmeisesti myös mullanvaihto on taas edessä, koska oma kiinanruusu kuivuu aivan koko ajan. Maalla parveke on viileämpi ja varjoisampi kuin meidän, joten tämäkin kestänee parvekkeella ihan hyvin. Omaani en ole edes viitsinyt kuivumisen vuoksi sinne viedä. Ikävä kyllä, nämä ihanuudet eivät minulla ole menestyneet niin hyvin kuin olisin toivonut!Maalla myös huolehditaan tunnollisemmin kukkien kastelusta, joten hortensiatkin pysyvät vehreämpinä kuin meillä kotona ja lehdet myös paljon paremmassa kunnossa. Suihkuttelu varmaan tekisi näillekin kotona terää, kun lämpötilat parvekkeella alkavat kohota. Kyllä nämä vaan ovat aika mahtavia suoraan kaupasta tuotuna, kun värit ovat vielä tallella. Toisaalta ne vihreäksi ja lopulta rusehtaviksi muuttuneet hortensiat ovat erittäin kauniita omalla tavallaan! Monta väriä vaan kuuluu hortensian repertuaariin!


Äidilläni viihtyvät myös maljaköynnökset erittäin hyvin. Kokeilin näitä itsekin muutama vuosi sitten, mutta meillä ne eivät vaan viihtyneet. Maljaköynnöshän on aivan mahtava kasvi, kun se oikein alkaa köynnöstää. Meillä kotona ne vain kuolivat pystyyn. Ehkäpä joskus kokeilen uudelleen, kyllä nämä sen verran kauniita ovat erityisesti parvekkeella!


Myös gerbera pääsee oikein oikeuksiinsa viileämmällä parvekkeella. Nämä ovat kivoja siitä, että niistä voi napsaista kauniita kukkia myös leikkokukiksi, mikäli kukka vaan sattuu oikein tuuheasti kasvamaan. Se sopii myös mahtavasti istutuksiin, mutta omalla parvekkeella ei ole sitä tullut vielä kokeiltua. Pari viikkoa sitten näin jo myös mainoksia krysanteemeista; ne tulevat joka vuosi nykyään entistä aiemmin. Itselleni se on jotenkin sellainen loppukesän ja loppuloman kukka. Kaunis kuin mikä, mutta omalla parvekkeellani ei niiden aika ole kuitenkaan ihan vielä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti