tiistai 30. kesäkuuta 2015

Kesäkuu parvekkeella

Kylmä kesäkuu parvekkeella sopii hyvin kasveille. Parvekkeella on oikein vihreää ja vehreää eikä kuivumisesta ole tarvinut huolehtia. Ehkäpä ne kestävät myös pidempään ja ovat paremmin suojassa tuholaisilta, mikäli heinäkuussa lämpiää. Lomien aikana kastelu on joka tapauksessa epäsäännöllisempää ja tokihan se kasvien hyvinvointiin vaikuttaa. Nyt meillä on kokeilussa myös kastelusysteemejä, mutta katsotaan miten ne toimivat oikeasti.


Mansikkaistutuksista on luvassa oikein mukavasti satoa. Osa on jo kypsynytkin ja raakileita on taimissa runsaasti. Kukkiakin löytyy, joten mansikoita on luvassa myöhemminkin. Viileämmät säät suosivat ehdottomasti näitä istutuksia, sillä parvekkeellahan lämpötilat pysyvät kuitenkin yleensä aika miellyttävinä ellei nyt lähelle pakkasta mennä. Kuumuus ja kuivuus tuovat mukanaan tuholaisia, joita ilman selviäisin kyllä oikein mielelläni tänä kesänä.


Viiniköynnöksetkin ovat alkaneet oikein kunnolla kasvaa, joten tänä vuonna taitaa olla köynnöstä luvassa paljon viime kesää enemmän. Kukkia viiniköynnöksiin ei meillä kuitenkaan ole tullut. Katsotaan ensi vuonna uudestaan! Pieni sitruspuukin vielä sinnittelee parvekkeella. Kuollut se ei ole, mutta ei oikein tee uusia lehtiäkään. Hitaastihan se muutenkin kasvaa, mutta kyllä tämäkin näköjään on kovaa vauhtia muuttumassa entiseksi. Minisitrukset eivät kyllä meillä pysy hengissä yhtään missään!

Talven yli parvekkeella sinnitellyt hortensia on siis tummanpunainen! Kukat ovat alkaneet saada väriä ja tällaista sieltä on siis luvassa. Muut hortensiat ovat jo lähestulkoon muuttuneet vihreiksi, mutta aavistus pinkkiä on vielä nähtävissä. Violetista ei ole enää tietoakaan eikä ne koskaan sellaisiksi edes muuttuneet, vaikka kasvissa olleen lapun mukaan se oli tarkoitus! Ei se mitään, todella kauniita ne ovat näinkin!


 
Ihmeköynnösten kauniista fuksianpunaisesta kukinnasta pääsee nyt myös oikein kunnolla nauttimaan, kun väri on erittäin kirkas ja onnekseni myös uusia kukkia on tulossa. Se tietää myös paljon roskaa, koska kukat lopulta varisevat lattialle. Nämä ovat kuitenkin helppoja siivota ja imuroinnillakin silloin tällöin selviää. Petunioiden ja muiden kanssa onkin hankalampaa, koska kukat ovat tahmeita ennen kuin ovat aivan täysin kuivuneet. Olen ollut ihan tyytyväinen, että tänä vuonna jätin perinteiset kesäkukat hankkimatta. Joku toinen kerta sitten taas!Pelargonikin on mukavasti auringossa levinnyt ja kasvattanut lisää lehtiä. Kukkia ei vielä näy, mutta ehkäpä ne sieltä vielä ilmestyvät. Yritti-istutuksetkin ovat mukavasti kasvaneet ja ovatkin olleet koko ajan käytössä. Perunatkin kasvavat kovasti vaikkakin vähän turhan rönsyilevään tyyliin. Pitkäänhän ne eivät kuitenkaan koko parveketta valtaa vaan sadonkorjuun aika koittaa suhteellisen nopeasti.
Murateista melkein parhaiten tuntuvat kasvavan ne talven yli sinnitelleet. Uusissa toki väri on syvemmän vihreä, mutta kyllähän näissä vanhoissakin on tosi kauniit rönsyt ja paljon lehtiä ja runsautta niihin on ilmaantunut todella lyhyessä ajassa.


Kesäloma-aika koettelee kasveja, mutta toivotaan, että siitä taas selvitään. Kyllähän sitä kotonakin paljon ollaan, mutta ehkä se vaihtelevuus siinä on se kasveille kuluttavin osuus. Ja onhan sitä koko loppukesä mukavasti aikaa taas kastella kasveja ja seurata niiden kasvuja. Hortensiaa lukuun ottamatta tänä vuonna kasvien pitäisi hyvin kestää kuivuuttakin ja hortensioille kokeillaan niitä kastelusysteemejä; toivottavasti toimivat!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti