torstai 18. kesäkuuta 2015

Mansikoita!

Pääsin toteuttamaan haaveeni parvekelaatikoihin istutetuista mansikoista! Idea on matkamuistoja Madeiralta, jossa eräässä ravintolassa kasvoi mansikoita ympäri ravintolaa, joita sitten henkilökunta kävi poimimassa mukaan jälkiruokiin. Tänä keväänä en lopulta kaivannut pelargonioita tai muita kesäkukkia, joten päädyin uuteen ratkaisuun; kävi miten kävi!


Orvokit heitin jo nyt pois, koska olivat jo täysin ylikasvaneita ja niihin oli ilmaantunut tuttuja tuholaisia. Samat kirvat ja muut vaivaavat aina mansikoitakin, mutta täytyy suihkutella mansikoita ja muita parvekekasveja tavallista enemmän tänä vuonna. Plantagenissa katselimme lajikkeita, joita on valtava määrä erilaisia. Lopulta päädyimme kolmeen erilaiseen, joista Rügenin pitäisi muistuttaa metsämansikkaa. Laputkin pistimme talteen, jotta voidaan myöhemmmin sitten marjoja maistellessa tarkistaa se parhaimman makuisen nimi. Taimissa oli  mukavasti kukkia sekä raakileita jo valmiiksi, että ainakin yksi kierros satoa on varmasti luvassa!

Taimet olivat aika pieniä, joten mitään valtavaa määrää lisäkasveja ei neljästä ostetusta mansikkasetistä huolimatta tullut. Orvokkien tilalle niitä lähinnä istuttelin uuden mullan kanssa; toivotaan, että ehtivät vielä hyvin kasvaa, vaikka reippaasti jo kesäkuun puolella ollaankin. Täytyy vaikka sitten kokeilla niiden talvettamista kellarissa, jos vaikuttavat syksymmällä vielä hyviltä; tai sitten kokeillaan riskillä taas parveketta.


Aiempina vuosina tuholaiset ovat olleet mansikoiden riesana parvekkeella. Lämmin sää niitä yleensä tihutöihin houkuttelee. Sen suhteen alkukesä on vaikuttanut oikein lupaavalta ainakin kylmien säiden puolesta, vaikka eipä se tuholaisia orvokeissakaan estänyt. Omasta puolestani voi kyllä ihan vapaasti lämmetä ja aurinko paistaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti