perjantai 1. elokuuta 2014

Heinäkuu parvekkeella

Heinäkuussa parvekkeella kyllä paahtui. Kukkienkastelu iltaisin onnistui ihan hyvin, mutta aamulla tai päivällä ei kovin pitkiä hetkiä siellä kyllä voinut viettää. Lasit ovat olleet kuukauden kyllä auki, mutta kyllä sitä lämpöä silti riittää. Kattoremontista viis, lasit oli vaan aivan pakko avata, sillä lämpötilat olisivat kohonneet saunamaisiksi, kun melko trooppista oli sekä parvekkeella että sisätiloissa muutenkin. Samat säät jatkuvat edelleen; katsotaan kuinka pitkään, mutta otetaan niistä kaikki irti.


Kesälomat eivät ole parvekekasveille mitenkään hyväksi. Tarjolla on kunnon kuivumista ja epäsäännöllistä kastelua. Toisaalta muistelisin, että viime vuonna miljoonakellot alkoivat kunnolla vasta kasvaa ja kukkia heinäkuun lomien kuivumisten jälkeen. Mikään ei parvekkeella suorastaan kuollut, mutta kärsineitä lehtiä ja ohimenneitä kukintoja tuloksia oli jonkin verran. Kerrankin orvokit olivat riittävän huonossa kunnossa pois heitettäessä, että ei tarvinut yhtään niitä harmitella!Plantagenissa oli jo ennen heinäkuun puoliväliä gardeniat tarjouksessa ja ajattelin taas sellaista kokeilla. Edellinen ei selvinnyt talvisäilössä ja tämän nykyisen sijoitin aurinkoon, jospa vaikka jaksaisi kukkia avata. Vielä ei olla kuitenkaan niin pitkällä.


Orvokkien tilalle vaihdettiin heinäkuussa ihan peruspelargonioita. Kestävät ainakin hyvin aurinkoa ja kuivaa sekä jaksavat hyvin kukkia. Onneksi niitä oli vielä silloin saatavilla, moni muu kesäkukka kuitenkin läkähtyy näissä lämpötiloissa pystyyn.


Hyötykasvipuoli on osoittautunut yllättävän sitkeäksi ja pitkäikäiseksi. Ensinnäkin kasvoivat heinäkuussa valtaviksi puskiksi ja jotkut jopa ovat tuottaneet syötävää. Perunat on jo syöty pois ja tomaatit odottavat kypsymistä. Kurkut kukkivat, mutta ne ovat kärsineet kuivuudesta eikä kurkkuja ole ainakaan vielä näkynyt. Perinteinen mansikka-amppeli tuli myös alennuksesta lopulta hankittua. Ainahan niistä ainakin yhden sadon saa.


Päädyin myös ostamaan itselleni kolmannen oliivipuun. Ne tuntuvat hyvin selviävän talven yli ja Hong Kongin oliiveissa oli mukana niin vastustamattoman suuret oliivit. Katsotaan kuinka pitkään ehtivät kypsyä, mutta laitoin sen parvekkeen pöydälle, jotta ainakin saa riittävästi valoa ja lämpöä. Ainakaan vielä eivät ole rutistuneet tai tippuneet pois.


Kuumuus ja kuivuus veivät tuttuun tapaan hortensioiden parhaat kukat. Kukat ovat tallella, mutta ne vaihtoivat väriä vaaleammiksi ja rusehtavimmiksi. Mutta lehdet ovat kasvaneet komeasti ja uusia nuppujakin on nyt näkyvissä. Toivotaan, että kohta taas kukitaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti