sunnuntai 31. elokuuta 2014

Elokuu parvekkeella

Vaikea uskoa, että taas ollaan syksyn kynnyksellä. Päivät ovat lähiaikoina vielä olleet aika lämpimiä, erittäin sateisia kylläkin. Helteiset päivät vaihtuivat sateisiin ja parvekkeella on jopa voinut hetkisen pidempään vieraillakin; paitsi silloin, kun on satanut pitkään ja kosteus ilmassa tuntuu jo iltaisin todella viileältä, vaikka lämpötilat eivät vielä hirvitäkään. Yleisesti ottaen en kyllä muista näin kaksijakoista kesää, joka olisi ollut aluksi niin kylmä kuin kesäkuu ja sitten todella, todella pitkä lämpöaalto. Ihana kesä. Siis unohtaen tietenkin sen jääkylmän kesäkuun.


Parvekkeella bougainvilleani kukkii aivan ihanasti. Kukinnan jälkeen on lyhennettävä oksia reippaasti, jotta ensi vuonna kasvaisi taas tuuheampana. Täksi talveksi ajattelin jättää sen työhuoneeseen talvehtimaan. Sinne ikkunalaudalle on joka tapauksessa vapautumassa tilaa, kun suunnilleen kaikki marraskuunkaktukseni ovat kuolleet. Ne kuolevat mullanvaihtoon aina ennemmin tai myöhemmin. Bougainvillea sen sijaan on yllättävän sinnikäs ja kestävä Välimeren alueen kasviksi, joten eiköhän tästä saa nauttia taas ensi kesänäkin.


Myös hortensiat ja pelargonit ovat edelleen ihan hyvässä kunnossa. Tänä kesänä en ole hirveästi jaksanut kukkia lannoittaa; rehellisesti sanoen aivan liian vähän. Näille se on riittänyt, mutta miljoonakellot olisivat varmaan voineet olla kukallisempia. Ne myös kuivuvat helposti ja se näkyy. Toisaalta palautuvat siitä kyllä, mutta hellejakso oli niin poikkeuksellisen pitkä, että vaurioilta ei voinut välttyä. Pariin hortensiaan on kyllä tullut enemmänkin uusia kukkia, joten loppukesän auringossa ovat viihtyneet erittäin hyvin.


Pikkuhiljaa olisi taas aika aloitella syyssiivousta parvekkeella ennen kuin säät kylmevät ja ilma muuttuu pysyvästi kosteksi. Kuivuneet lehdet ja kukat on kuitenkin helppo sieltä imuroida. Muratit sen sijaan eivät oikein ole tänä vuonna parvekkeella viihtyneet. Ne ovat kyllä kasvaneet, mutta ne ovat alusta lähtien enemmän tai vähemmän kärsineet kirvoista ja niistä ei sitten niin helposti eroon pääsekään pienessä tilassa. Sen voi jo ainakin sanoa suoraan, että yksikään niistä ei selviä kyllä talven yli.
Lasitetulla parvekkeella syyskuu pysyy usein elokuun lopun kaltaisena, joten kesäkukista voi nauttia vielä jonkin aikaa. Toisaalta, syys- ja talvikasvit ovat niin helppoja. Mutta niiden aika ei ole ihan vielä. Henkisesti tarvitsen vielä muutaman viikon, jotta voin siirtyä kunnolla syysajatuksiin. Syksy tulee niin nopeasti; mutta niin tulee taas se seuraava kesäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti