keskiviikko 20. elokuuta 2014

Granita

Muutama vuosi takaperin kesälomamatkalla Sisiliassa ihastuin paikalliseen herkkuun Granitaan. Perinteinen granita tehdään sitruunasta ja se on erittäin jäähileinen, mutta paikallisissa granita-baareissa tarjoillaan milloin mistäkin herkusta valmistettua samettisempaa granitaa, joka on vähän kuin mehujää, mutta valmistettu aidoista marjoista ja hedelmistä.


Sisiliassa kokeilin sitruuna-granitan lisäksi ainakin mansikka- ja vadelma-granitaa. Nämä kaksi olivat ihan parhaita! Mitkä tahansa marjat sopivat granitaan ja voisin kuvitella, että mustaherukasta voisi saada todella hyvää granitaa. Muistelisin, että Sisiliassa oli tarjolla myös kahvigranitaa, joten mitä vaan voi ilmeisesti kokeilla. Sisiliassa granita valmistetaan koneella, mutta kyllä köyhän miehen versio onnistuu myös pakastimessa jäädyttämällä. Ja on muuten helppoa ja hyvää! Olen löytänyt ohjeen jostain muutama vuosi sitten ja poistanut siitä vuosien mittaan kaiken tarpeettoman, kuten sitruunamehun.
 
Mansikka-granita

Tarvitaan:

6 dl vettä
2 dl sokeria
3 dl mansikkasosetta

Sekoita vesi ja sokeri. Keitä seosta noin minuutti, kunnes sokeri on liuennut veteen. Lisää soseutetut mansikat.

Kaada seos esim. teräsvatiin ja jäähdytä. Siirrä seos pakastimeen ja anna jäätyä. Sekoittele seosta kuitenkin vähitellen, jotta se jää ilmavaksi. Tarjoile granita ennen kuin se on täysin jäätynyt. Täysin jäätyneenä, granitaan joutuu sulattelemaan, jotta sen saa annosteltua. Parasta on "granita con panna" eli tarjoile ehdottomasti kermavaahdon kera!Sisilialainen granita on granita-baareissa jäätelömäisen pehmeää, jonka voisi varmaan saada aikaan jäätelökoneella, mutta käy se näinkin. Itse asiassa Bar Vitellin kuuluisa sitruuna-granita taisi kyllä enemmän muistuttaa tätä enemmän itsejäädytettyä. Joka tapauksessa granitaa kannattaa kokeilla kesäherkkuna; tämä on ainakin kylmää!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti