torstai 7. marraskuuta 2013

Nuppuja ja kukkavanoja näkyvissäPerinteiseen tapaan lokakuun aikana alkaa pilkistää perhoskämmeköiden kukkavanat ja marraskuunkaktusten nuput. Näin taas tänäkin vuonna, vaikka en vienyt kaktuksia edes parvekkeelle kylmäkäsittelyyn.Tänä syksynä en tosiaan jaksanut viedä kaktuksia parvekkeelle kylmäkäsittelyyn, mutta yllättäen nuput ilmaantuivat niihin siltikin. Yleensä elokuussa olen vienyt kaktukset parvekkeelle yhdeksi tai kahdeksi kuukaudeksi, jonka jälkeen niihin on ilmestynyt aika mukavasti nuppuja. Tänä vuonna en kuitenkaan jaksanut niitä viedä, kun osa kaktuksista vaikuttivat vähän huonokuntoisilta. Syynä tähän oli se perinteinen eli mullanvaihto, josta nämä kaktukset eivät jostain syystä tykkää, vaikka edellistä multaa ei enää olisi nimeksikään. Nyt sitten kun osa lehvistä on kuollut ja poistettu, nuppujen tuloa ei näköjään kuitenkaan voi estää sillä mullanvaihdollakaan ja siitä selvinneet yksilöt näyttävät taas aika hyviltä!


Myös orkideahyllykössäni on kaikenlaista uutta tulossa. Perinteisten kukkavanojen lisäksi tulossa on tulossa myös muutama keiki. Lisäksi erityisen ilahduttavaa on, että paljon on tulossa myös uusia lehtiä ja juuria, joten kasvit voivat oikein hyvin. Paikka on myös sellainen, että kun perhosorkidean siirtää tähän hyllyyn, ne muuttuvat hyvin nopeasti tummanvihreiksi eli paikka tuntuu olevan niille oikein sopiva. Nyt on myös ollut aika siirtää orkideat pois kodin vetoisilta paikoilta, kuten parvekkeen oven läheisyydestä. Nyt kun parvekkeelle alkaa olla lyhtyliikennettä, riski paleltumiselle kasvaa, vaikka ovia ei auki jättäisikään.


Uusia kukkavanoja on alkanut kasvaa vanhoista kukkavanoista, mutta myös täysin uusia on ilmaantunut. Keikit ovat kasvaneet vanhoihin kukkavanoihin, mutta uusia kasveja on näkynyt myös kasvien juurilla. Kaikenlaista uutta on siis tulossa!


Ensimmäisen kukkavanan pukannut on jo ollut kuukauden verran kukkimisvaiheessa. Katsellaan kuinka muille käy; luultavasti alkavat kukkia vasta ensi vuoden puolella, kun päivät alkavat taas pidetä!


2 kommenttia:

  1. Voi minua onnetonta, ei minulla kukkavanoja ilmesty :<

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä lannistu; kyllä ne sieltä tulevat riittävän huonolla ja epäsäännöllisellä hoidolla! Silloin tällöin kannattaa antaa orkidealannoitetta, sillä siitä on kyllä apua.

      Poista