tiistai 2. lokakuuta 2018

Peaky Blinders

Viime keväänä vihdoin löytyi Peaky Blindersin kolmas kausi Netflixistä. Olin sen näkemistä jo odotellutkin, mutta Yle on toistaiseksi esittänyt vain kaksi kautta ja kolmas kausi ilmestyi Netflixiinkin vähän viiveellä. Uusin neljäs kausi sinne taas ilmestyi suhteellisen nopeasti ja toivotaan, että vielä tänä vuonna Britanniassa esitettävä viideskin löytää tiensä esitykseen hyvinkin nopeasti. Peaky Blindersin kaudet ovat lyhyitä, vain kuuden jakson mittaisia, mutta ne ovat lyhyydestään huolimatta aika tiiviitä paketteja ja yhteen kauteen mahtuu kyllä paljon. Peaky Blinders on aika tavanomaisesti poikkeava brittiläinen menneistä ajoista kertova sarja. Toki birminghamilainen rikollisuus tuo oman särmänsä, mutta toteutuskin on aika moderni. Kyllä sitä todellakin Britanniassakin osataan gangsteritarinaa tuottaa!

credit: BBC




Shelbyn gansteriperheen vaiheita on siis seurattu jo neljän kauden verran. Thomas Shelby on siirtynyt Peaky Blindersin klaanin johtoon ja yhdessä veljiensä sekä tätinsä kanssa klaani laajentaa toimintojaan ja käy taistelua rajoistaan muiden rikollisten kanssa. Mukaan mahtuu muutama naisystävä, useita murhia, välienselvittelyjä sekä verikosto. Neljännen kauden päätteeksi Thomas Shelby valittiin parlamenttiin ja viides kausi jatkuukin siitä aikanaan.



Itse katselin keväällä ensin kolmannen kauden, jonka jälkeen oli palattava takaisin alkuun, väärässä järjestyksessä tietenkin. Ajattelin ensin kerrata vain toisen kauden, mutta sen jälkeen olikin vielä katsottava ensimmäinen, jonka jälkeen olikin sitten jo neljäs kausi saatavilla. Jälkeenpäin ajatellen, kolmas kausi on sarjan heikoin. Huono sekään ei toki ole, mutta kolmannen kauden juonet vallankumousta paenneiden venäläisten kanssa ei toimi niin hyvin, kuten esimerkiksi taas jo neljäs kausi, jossa italialaiset New Yorkista jahtaavat Shelbyjä verikostoineen. Kaksi ensimmäistä kautta ovat loistavia, joissa Peaky Blindersia rakennellaan Tommy Shelbyn johdolla ja ylikomisario Campbell on Shelbyjen perässä. Tuntuu uskomattomalta miten paljon kaikenlaista ehtiikään tapahtua jokaisen kauden kuudessa jaksossa; ainakaan mitään ei ole pitkitetty turhaan!



Shelbyjen roolivalinnat ovat osuneet nappiin ja Cillian Murphy on erinomainen Thomas Shelby. Myös Paul Andersonin Arthur Shelby sekä Helen McCroryn Polly-täti ovat lisäksi aivan huikeita. Ja kyllähän niitä muitakin hahmoja ja huikeita roolisuorituksia riittää. Viimeisille kausille tyypillistä on ollut hankkia mukaan tunnettuja tähtiä kuten Tom Hardy ja Adrien Brody. Samalla tiellä varmaan jatketaan, vaikka viidennestä kaudesta ei ole paljon tietoja tihkunut. Peaky Blinders on lisäksi täynnä väkivaltaa, mutta sillä ei kuitenkaan ihan mahdottomuuksiin mässäillä. Eikä myöskään jatkuvalla ja pitkitetyllä toiminnalla tai takaa-ajoilla. Niitäkin kyllä piisaa, mutta toteutus on brittiläisellä gansteritwistillä. Hieman enemmän tyyliä verrattuna vaikkapa moniin amerikkalaisiin saman alan sarjoihin sekä tietysti birminghamiä vääntäen. Suosittelen!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti