lauantai 24. helmikuuta 2018

Tammikuu parvekkeella

Tämä talvi vaikutti ihan lupaavalle pitkälle tammikuuhun. Lämpötilat olivat ihan leppoisia, vaikka mukanaan tietysti leuto ilma tuo sateet, harmauden ja pideyden. Meillä kun ulkoilu on pakollista joka päivä koiran vuoksi, valitsen kyllä mieluummin ne lämpimät säät ja pimeyden kuin pakkaset ja lumen, sillä kuten nyt myöhemmin on nähty, ne eivät tuo mukanaan todellakaan välttämättä valoa tai kirkkaita päiviä. Parvekkeelle ei tammikuussa tuttuun tapaan juuri nähnyt muuten kuin viikonloppuisin, mutta nopeasti se tilanne paranee. Pidemmät päivät tuovat paljon paremmin valoa kuin pakkaset ja lumi!


Tammikuussa parvekeistutukset olivat oikein hyvässä kunnossa ja moni kasveista olisi saattanut selvitä hyvin jopa talven yli. Mietin keijunkukkien tuomista sisälle pakkasten tieltä, mutta tammikuun pakkasjaksosta ne ainakin palautuivat vielä erittäin hyvin. Kanervat saattavat jo vähän olla kuivumaan päin, mutta marjakanervat eivät ole näin täydellisen kauniita olleet koskaan tammikuussa. Joku niistä jo syksyllä näytti vähän ruttuiselta, mutta kumma kyllä ne kaikki palautuivat sittemmin ennalleen. Lämmin syksy näköjään on erittäin hyväksi niillekin!

Tänä vuonna meillä koverrettiin osa syksyn kurpitsoista vasta tammikuussa. Lyhdyt pysyivätkin hyvin kuosissa, sillä pakkasjakso säilöö ne kyllä hyvin. Lämpötilanvaihtelujahan ne eivät tietysti kestä ollenkaan ja mätänevät silloin helposti. Osa kurpitsoista on edelleen sisätiloissa tyhjentämättä, joten lyhtyjä on luvassa lisää vielä myöhemmin kevään mittaan. Kynttiläkausi on myös vähän päässyt päättymään, sillä se luontaisesti vaan loppuu, kun niitä on riittävästi polteltu eikä kukaan vaan enää jaksa niitä parvekkeella sytytellä. Päivän pituuden lisääntymisellä on tähän erittäin suuri merkitys.


Sypressit olivat tammikuussa erittäin vihreitä ja vehreitä. Samoin olivat pääosin muratitkin ja pienet pakkasethan tai lyhyet pakkasjaksot eivät niitä hetkauta. Mutta kun pakkanen jää päälle pidemmäksi aikaa, selviytyminen talvesta vaikeutuu huomattavasti. Se vähän nyt harmittaa, että pakkasia tuli kuitenkin, kun alkutalvi oli kasveille niin lupaava. Kyllä täällä pääkaupunkiseudullakin on vielä monille kasveille vaan talvi aivan liian kylmä.

Tammikuu on kuitenkin talvea ja joka vuosi talvi tulee aina tavalla tai toisella. Itselleni olisi hyvin tammikuun pakkasjakso riittänyt, mutta valitettavasti näitä säitä kun ei voi valita. Suurin osa talvea on kuitenkin jo tammikuussa selätetty, sillä onhan kevät-talvi nyt aivan eri juttu! Kun yöllä ja päivällä on lämpötilat hurjasti erilaiset, tietää se kevään tuloa. Näin myös tässä helmikuussa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti