perjantai 11. elokuuta 2017

Heinäkuu parvekkeella

Heinäkuusta on jo monta viikkoa, mutta onneksi kesä jatkuu vielä. Heinäkuun vaihtelevat säät ja maltilliset lämpötilat ovat kyllä pitäneet parvekkeen todella vihreänä. Lämpöäkin on onneksi ollut ja monet kasvit venähtivät heinäkuussa oikein kunnolla. Toivottavasti lämpöä piisaa vielä pitkään!


Tänä kesänä pelargonit ovat parvekkeella kukoistaneet varmasti enemmän kuin koskaan. Heinäkuussa kesäloman loppupuolella niihin oli kasvanut paljon oikein isoja ja mahtavia kukkia. Ne eivät koskaan tainneet olla niin hienoja eli ilmeisesti pelargonit tykkäävät vähän viileämmästä kesästä sekä toki loma-ajan epäsäännöllisestä kastelusta. Olen aina ajatellut niiden olevan todellisen paahteen ystäviä, mutta taisin olla väärässä, sillä niistä ei ole nyt tänä kesänä pahemmin nautittu.
Osa viimevuotisista mansikoista ei ole kukkinut vielä ollenkaan, mutta eipä se haittaa, sillä itse kasvikin on hauskannäköinen istutuksissa. Metsämansikoita on kyllä saatu istutuksista sekä metsästä tai siis ojanvarsista! Hortensia muuttui ruskeaksi kesäloman aikana ja leikkasimme kukat pois tuholaisia houkuttelemasta. Ilman kukkia se on todella virkeän ja vehreän näköinen; ehkäpä vielä ehtii kukat loppusyksyksi tehdä.Muratit ovat kovasti kesän aikana kasvaneet. Tänä vuonna olemme irroitelleet seiniin kiinnittyneitä kiipeilijöitä, sillä takertuvat niin helposti seinäpintaan. Köynnöskehikkoonkin ne ovat kyllä kauniisti levinneet ja ihmettelen vaan, että kuinka sitä taas raaskii syksyllä niitä irroitella. Nämä vien aivan varmasti taas maalle talvisäilöön.


Viikunatkin siirsin parvekkeelle heinäkuun puolivälissä. Ne ovat siellä kovasti tykänneet olla ja tehneet paljon lehtiä. Ihana tuoksu ei parvekkeella tunnu, mutta sisällä saa taas siitäkin syksymmällä taas nauttia. Laakeripuuta en raaskinut tänä vuonna parvekkeelle tuoda. Se kuivuu niin helposti ja kuivuminen altistaa tuholaisille eikä kasvit usein muutenkaan liiasta vaihtelusta tykkää. Ensi vuonna istutan sen varmaan suurempaan ruukkuun ja kokeillaan sitten uudestaan! Ihmeköynnökset sen sijaan on myös nauttineet parveke-elämästä ja komeita lehtiä on tullutkin onneksi niihin valtavasti keväisin sulkasadon jälkeen. Oliivipuissakaan ei ole valittavasti ja varsinkin isompi oliivini alkaa olla aika mahtavan kokoinen!


Kesä siis jatkuu vielä ja erittäin vehreä sekä kaunis loppukesä on siis meneillään. Vielä ei ole syyskukkien aika eikä parvekkeelle mitään juuri nyt mahtuisikaan. Tänä vuonna täytyneekin hypätä alkusyksyn kausikukista suoraan kunnon syysistutuksiin! Ihania monivärisiä keijunkukkia jo kyllä katselinkin Plantagenissa kesälomalla...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti