lauantai 12. elokuuta 2017

Peikonlehtipistokkaat

Luin kesäkuussa Viherpiha-lehdestä yleisökysymyksen, jossa kyseltiin peikonlehden pistokkaista. Peikonlehteä on kuulemma helppo lisätä ja onnistuu suhteellisen helposti lehtipistokkaista, koska peikonlehdessä on aina varsin komeat ilmajuuret. Siitäpä sitten innostuin, sillä minulla on jättipeikonlehti, joka on kasvanut valtavan kokoiseksi, rönsyilee kaikkialle ja on kyllä varsin ihana, joten lisää sellaisia voisin mielelläni ottaa! Joten ei muuta kuin kokeilemaan!

Meillä on myös tavallinen pienilehtinen peikonlehti, joka kasvaa valtavaan tahtiin. Sitä leikkailen vuosittain, koska se kiipeilee muuten aivan kaikkialle mihin vain pääsee. Lehdistä saa helposti kuulemma pistokkaita, kun mukaan nappaa muutaman lehden sekä ilmajuuria. Nämä sitten laitetaan veteen juurtumaan ja noin neljän viikon kuluttua pitäisi olla kasassa istuttamiseen riittävät juuret. Leikkasin tarkoitukseen pari oksaa peikonlehtiä ja pari oksaa jättipeikonlehtiä. Laitoin ne kesälomareissun ajaksi maljakoihin juurta tekemään ja nostin ne vielä aurinkoiselle ikkunalle. Ja tosiaan, lomamatkan jälkeen niissä oli mahtavat juuret. Annoin niiden vielä kasvaa pari viikkoa ennen istutusta ja sitten ei muuta kuin multaan!


Istutuksessa huomioitavaa on se, että pistokkaat on tuettava kunnolla pysymään pystyssä. Pienikin heiluminen estää kuulemma juurtumista. Peikonlehti ei kyllä ilman tukia pystyssä pysyisikään, joten tuet ovat kyllä sen kanssa aivan pakollisia. Näin pari viikkoa istutuksen jälkeen ne näyttävät kyllä edelleen kovin vihreiltä ja eloisilta. Juurtumisesta ei vielä tiedä, mutta eiköhän se näin kesällä hyvin onnistu!


Jos istutus tuottaa tulosta, pistokkaiden istuttamisen jättipeikonlehdestä voisi ottaa tavaksi. Nehän ovat todella ihania lahjojakin ja olivat yhteen väliin kaupoissa aika harvinaisia. Itse rakastan peikonlehtiä ja tämä nostalgiakasvi on todellakin tehnyt viime vuosina ansaitsemansa paluun! On se vaan niin ihana!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti