maanantai 31. elokuuta 2015

Syksyn kutsu

Näin sitä loppukesän ja syksyn vaihteessa saa ihailla tämän kesän tuotoksia. Meidän parvekkeella ei kasvanut tänä vuonna juuri mikään mansikoita, rosmariinia ja muutamia yrttejä lukuun ottamatta, mutta maalla sentään on luvassa yhtä ja toista. Ja marjavuosihan on ollut aivan mahtava, josta voi nauttia koko tulevan talven!

Äidin puutarhassa on tänä vuonna kasvanut jopa kurpitsoita ja katsotaan ehtivätkö kunnolla kypsyä tässä vielä ennen syksyn kylmenemistä. Muutama yksilö on tällä hetkellä kasvamassa ja kovasti kukkiakin kurpitsa tekee, mutta valitettavasti kesä tuli tänä vuonna liian myöhään niille. Toivotaan, että nämä kuitenkin ehtivät kypsyä. Taidan taas saada tuliaisiksi oman talvikurpitsan Ahvenmaalta ja kohtahan sitä alkaa ollakin kurpitsapiirakan aika!


Viinirypäleet ovat myös kovaa vauhtia kypsymässä ja toivotaan, että syksy pysyy niillekin riittävän lämpimänä. Omani ajattelin parvekkeelta tuoda näiden seuraksi, kun ei niistä oikein ole ollut nykyisellä parvekkeella kasvamaan. Täytynee ehkä talvettaa ne ensin kellarissa ja istuttaa sitten ensi keväänä maahan, kun nyt taitaa alkaa olla liian myöhäistä niille juurtua kunnolla. Näitä rypäleitä ei voi kyllä lakata ihailemasta!


Muutama omenakin on luvassa, mutta satoa ei todellakaan ole tulossa paljon. Keväällä kauniisti kukkinut omenapuu on kasvattanut muutaman erittäin matoisan yksilön, mutta toisessa omenapuussa on muutamia pieniä, mutta hyväkuntoisia omenoita. Anopilla ei ollut keväällä kukkiakaan kuin suunnilleen yksi ainut, vaikka suunnilleen satavuotiaat omenapuut yleensä tuottavat hedelmiä ihan mukavasti. Toisaalta, niillä on tapana skipata joitakin vuosia ja nyt lienee sellainen. No, omenapiirakasta haaveilevan on tänä vuonna käännyttävä kaupan hyllylle. Ei tarvitse myöskään keitellä omenasoseita, mutta eipä ne pakkaseen mahtuisikaan; hyvä marjavuosi pitää pakkasen pullollaan varmaan lähes koko ensi talven...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti