lauantai 29. elokuuta 2015

Elokuu parvekkeella

Elokuun viimeisiä päiviä viedään. Saatiinhan se kesäkin vihdoin elokuussa ja syksyisempiä säitä pitäisi olla luvassa ensi viikosta eteenpäin. Aikansa kutakin ja hyvä kesähän tästä tosiaan loppujen lopuksi tuli. Toivottavasti myös syksy pysyy pitkänä ja saisimme nauttia niistä kauniista syyssäistä mahdollisimman paljon!

Kesä on ollut säiden puolesta ilmeisen hankala kasveille lasitetulla parvekkeella. Viileämpi alkukesä tuntui sopivan niille oikein hyvin, mutta viileään tottuneille kasveille elokuun lämpimät ilmat olivat varmaan aika haasteellisia. Suurin osa kasveista on kyllä hengissä, mutta vehreys on kyllä tiessään. Lämpimät säät tuovat myös tuholaisia ja siksipä esim. hortensioita on jouduttu reippaasti parturoimaan. Kirvat ja muut ovat melkoinen rasite parvekkeella ja jokainen vuosi ne näköjään aina ilmaantuvat. Viiniköynnökset ovat elokuun aikana olleet aika tuskissaan ja taidan ne tämän kesän jälkeen istuttaa maalle ihan pysyvästi maahan. Tuntuvat siellä viihtyvät paljon paremmin; suorastaan jopa hyvin!


Parvekkeen parhaimmistoa ovat tällä hetkellä Välimeren kasvit. Ihmeköynnökset kukkivat ja oliivipuut kasvavat tuuheasti. Niissä ei myöskään ole ollut mitään tuholaisongelmia, mitä voi jonkinlaisena ihmeenä. Ihmeköynnöksekset ovat myös muuttuneet samanvärisiksi, vaikka toinen on mielestäni aina ollut punainen pinkin sijasta. Eipä sillä niin väliä, koska ovat joka tapauksessa uskomattoman kauniita!Myös pelargoni kukkii ja vihertää oikein mukavasti. Se on onneksi kovin vähään tyytyväinen eikä tuholaisetkaan siitä kovin perusta. Pakko myöntää, että parveke on elokuussa ollut myös aika heikolla hoidolla, vaikka säännöllisestä kastelusta on huolehdittukin, mutta ehkä sitäkin on tullut liian harvakseltaan tehtyä lämpötiloihin nähden. Loppukesän siistiminen ja imurointi olisi myös tarpeen. Arjen alkaminen ja kaiken muun hauskan tekemisen tulva on vaan vienyt huomion ja joka jää aina vähemmälle huomiolle. Onneksi sinnikkäitä kasvejakin löytyy! Myös rosmariinit ovat pysyneet oikein hyvinä huonosta hoidosta huolimatta.


Hortensioita tosiaan on joutunut parturoimaan, koska niihin oli ilmestynyt tuholaisten seittejä ja ruskettuneet kukatkin ovat jo kuivuneet. Onneksi nämä kasvavat vielä pitkään alkusyksyllä ja varmaan vielä saadaan nekin kohtuullisen tuuheiksi. Ajattelin tänä talvena kokeilla jättää ne ruukkuihin talvehtimaan ja katsoa miten säilyvät talven yli. Valitettavasti lasitettu parveke on kesäisin turhan lämmin hortensioille, vaikka kuinka alkukesäkin olisi normaalia viileämpi. Nyt elokuussa lasit on avattu sen verran mitä voi, että koira ei pääse välistä kurkottelemaan, mutta mitään kunnon tuuletusta ei ole nyt ollut mahdollista järjestää. Ja sitten toisaalta, kun koira kerran nauttii parvekkeella katselusta aivan valtavasti, senkään kieltämiseen ei ole mitään suurta halukkuutta!

Murattien ongelmana on myös ollut kuumuus, mutta sitkeästi kasvavat siitä huolimatta. Niilläkin on monta hyvää kuukautta syksyllä jäljellä ja talvehtimista on myös mahdollisuus kokeilla. Parhaimmillaanhan ne ovatkin keväällä ja syksyllä; niin kuin parvekekin! Yrttipuolella on koko kesän ollut hyvin tarjolla basilikaa, persiljaa ja ruohosipulia. Basilika on myös kitukasvuinen, mutta sinnittelee silti. Perunoista ei kasvanut yhtään mitään ja ämpäriperunakokeiluista taitaa olla aika myös luopua. Mansikoita on saatu kesän mittaan; ei suuria määriä, mutta sen verran, että poika on tullut kovin iloiseksi niitä parvekkeella syödessään. Ei tästä lasitetusta kasikerroksen itä-etelä-parvekkeesta taida hyötypuutarhaksikaan olla!


Täytynee ensi vuonna vaan keskittyä Välimeren kasveihin sekä pelargoneihin. Tai eihän siitä ensi kesästä taas tiedä. Kylmä kesä suosii parveketta ja kummasti se maltti kasvien suhteen katoaa kevään mittaan. Täytyy vaan muuttaa strategiaa ja panostaa kevääseen ja syksyyn sekä talveen siinä välissä. Aikaan, jolloin armoton aurinko on lomalla näiltä korkeuksilta ja itse keskittyä vain lomailuun silloin kesäkuukausina... 


2 kommenttia:

  1. Helteet toivat tuholaiset kasvariinkin. Maissit joutuivat tunkiolle ja munakoisot pihalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin; mikään ei siis ollut turvassa tänä kesänä. Masentavaa.

      Poista