maanantai 10. elokuuta 2015

Louthrakista Pargaan

Kesäloma siis oli ja meni, mutta hyvät muistot jäi. Erityisen mukavaa oli ihana matka Kreikkaan ja kyllä sinne olisi loppulomasta mielellään lähtenyt uudelleen sään ja lomailun kannalta, mutta saatiinhan se kesä säiden puolesta nyt vihdoin Suomeenkin.


Matka osui tietenkin pahimman talouskriisityksen aikaan kansanäänestyksineen ja kriisiviestintä oli kiivaimmillaan eikä tulevaisuudesta ollut tietoa. Uutisointi ja kriisinlietsonta olivat kyllä vahvasti liioiteltuja eikä kriisi näkynyt oikeastaan missään. Loppulomasta pankkiautomaateilla oli jonoa (kuten usein Suomessakin, ainakin tuossa meidän lähikaupalla) ja näimme muutamia vaalimainoksia (vain Oxia). Kymmenen päivän matka suuntautui Manner-Kreikkaan; lensimme Ateenaan ja ajoimme Pargaan sekä siinä sitten kiertelimme ympäriinsä matkan varrella. Tavattoman kaunista, ihanan lämmintä, erittäin ystävällisiä ihmisiä ja mahtavaa ruokaa - aivan parasta lomaa! Ensimmäinen kohde lennon jälkeen oli Louthraki Korintinlahdella, josta matka kohti Pargaa jatkui seuraavana päivänä.


Vaikka säät suosivatkin koko lomamatkan ajan, matkan varrella tuli vuoristossa törmättyä rakeisiin ja yhtenä iltana Pargassa satoi myös ihan meidänkin standardeissa kaatamalla. Sää oli muuten erittäin lämmin, mutta ei tukahduttavan kuuma. Muutaman vuoden takaisella matkalla Kreetalla oli melkoisen lämmintä. Se ei meitä haittaa, mutta päivisin piti kyllä miettiä mihin suuntasi, jotta ei aivan paistu. Pilviä ei juuri tänä vuonna Kreikassa näkynyt, mutta merituuli virkisti sopivasti eikä sisämaassakaan tuntunut liian kuumalta. Tärkeintähän on saada nukuttua öisin, mikä on se kuumuuden haittapuoli, mutta illat kyllä viilenivät ja kaikissa hotelleissa oli myös ilmastointi. Kummasti kyllä viime kesänä jatkuvaan öiden kuumuuteen aikanaan tottui täällä Suomessakin, mutta se kuumassa nukkumisen taito on vuoden mittaan kadonnut eikä harjoitusta tänä kesänä siihen muuten olekaan saanut; varsinkaan alkukesästä.Pargassa asuu tämän kesän miehen lähisukulainen, joten suuntasimme siksi sinne. Pargassa sitten olimmekin loman pisimmän pätkän perinteisesti huoneistohotellissa. Pargahan on todella pieni kaupunki, mutta tekemistä ja ruokaravintoloita kyllä piisaa, joten ei tarvitse samoissa paikoissa käydä; kaikissa ei todellakaan ehdi viikossa käydä. Pargan läheisyydessä on mm. Kreikan mytologiasta tuttu Styx-virta sekä Nekromanteionin oraakkeli. Muilta osin seutu on Kreikkaa kauneimmillaan; viljelylaaksojen voi hyvin kuvitella näyttävän hyvin samalta kuin antiikin aikaan. Luonnon nähtävyyksistä parhaimpia ovat haikarat, joiden pesiä oli alueella siellä täällä. Yksi haikara pesi jopa Pargassa, mikä oli suuri harvinaisuus ja melkoinen seurannan kohde. Parga ei ole perinteinen rantakohde, mutta kyllä sieltäkin muutama kivoja rannan pätkiä ravintoloineen löytyy. Autolla kierrellessä erilaisiin rantoihin törmää jatkuvasti ja kyllä niissä käytiinkin, sillä poika tykkää kovasti uimisesta. Itse tykkään sen aikaa joko lukea tai neuloa ravintolassa, jossa on toiveen mukaan joko aurinkoa tai varjoa tarjolla; ja paljon mukavampi istua kuin rantatuoleissa!


Pargaa ympäröivät huimat oliivilehdot ja oliivipuita on muutenkin Kreikassa aivan kaikkialla. Ja paljon! Aamulla oliivilehdoilta kuului melkoinen kaskaiden siritys ja illalla oli vuorossa muut sirittäjät. Sitä kaskaiden sirityksen äänenvoimakkuutta on vaikea kuvitella, sillä se on uskomaton. Yksi erittäin hyvin puunrunkoon naamioitunut yksilö nähtiin oikein läheltä ja lähietäisyydellä se yhden yksilön ääni oli aivan uskomattoman kova. Melkoisia otuksia! Viiniköynnöksiä näin siellä vähemmän, mutta jokunen oikein komea viiniköynnöspergola osui silmään. Tykkään niitä rypäleitä aina kovasti ihastella ulkomailla!
Neuletyöt tosiaan kulkivat hyvin reissussa mukana. Päivittäin yleensä kuitenkin ehtii vähintään muutaman kerroksen neuloa eikä aina oikein jaksa lukeakaan. Ja mikäs siinä, kyllähän sitä oikeasti todella rentoutuu neuloen hyvän viinin ja kauniin näköalan parissa. Huoneistohotellissa on aina onneksi se mahdollisuus, että kaupoista voi ostaa kaikkea mukavaa aamiaiseksi ja lounaaksi. Tässä hotellissa oli myös pakastelokero ja taas pääsin ostamaan paikallista jäätelöä; näissä maissa kun Carte D'Orin valikoimatkin ovat ihan toista luokkaa, kun nämä meikäläisten kauppojen suppea tarjonta. Hyvää saa ja halvalla pääsee, kun hankkii syömiseksi paikallisia hedelmiä, leipää ja kinkkua; ja tietysti sitä viiniä, joka ei sekään ole hinnalla pilattu. Ja ne leivonnaiset; eivät ne Kreikassakaan maksa mitään.Ravintolasyömiset keskitettiin iltoihin ja kyllähän ruoka on kaikkialla Kreikassa aivan mahtavaa. Ruoka on edullista ja annokset suuria. Senpä vuoksi illallinen riittää vallan mainiosti, aamiaisen, hotellihuonelounaan sekä kahvitauon lisäksi. Ja sai siellä banana splitiäkin, joka on perinteinen lomaherkkuni. Pari kertaa tuli myös ostettua niitä leivonnaisia, kun onhan niitäkin kokeiltava; ainakin jotain.


Piha- ja puutarhapuolelta Kreikka ei ole mikään Madeira, jossa kaikki kukoistavat. Kauniita pihoja on täälläkin, mutta ilmasto on myös paljon kuivempaa. Sitruuna- ja appelsiinipuita näin useammassakin pihassa ja myös aivan mahtavia karhunvatukkapensaita. Yleisin istutettu pensakasvi Kreikassa näytti olevan oleanteri, joka reunusti moottoriteitä ja pihoja; ja näytti sopivan molempiin vallan mainiosti!


Pargassa yövyttiin viitisen yötä, josta matka jatkui eteenpäin kohti Ateenaa. Minusta Parga on aika pikkuinen paikka viikon lomaksi, jos ei osallistu retkille tai vuokraa autoa. Shoppailtavaa ei ole viikoksi; ruokaa ja ravintoloita kylläkin. Taksiveneillä pääsee lähisaarille kauniille rannoille ja Pargan omissa rannoissa voi viettää halutessaan pari päivää. Patikoida voi; ja tietysti uida. Parhaiten kohteesta saa kuitenkin irti vuokraamalla auton, sillä vuoristo- ja rantamaisemista ei voi siellä kierrellessä saada tarpeekseen!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti