tiistai 11. elokuuta 2015

Karditsasta Matiin ja Ateenaan

Pargasta matka jatkui Meteoran kautta Karditsaan. Viimeiset kolme yötä oli siis varattu paluumatkalle Ateenaan, josta lento Helsinkiin odotti. Ateenan kupeessa yövyttiin ihanassa paikassa nimeltä Mati; sen lähemmäs merenrantaa ei juuri pääse!


Pargan ulkopuolella oli hauska lummeallas, joka näytti aivan maailmankartalta. Lumpeetkin näyttivät lumpeilta vasta aika läheltä katsottuna. Lummealtailta ajoimme päiväretkelle Meteoraan, joka on erittäin vaikuttava paikka. Huikeiden kivipaasien päällä on vainottujen munkkien rakentamia ortodoksiluostareita, joista on osa toiminnassa edelleen. Kivimuodostelmat olivat huikean kauniilta ja myös luostariin pääsee tutustumaan.Kansanäänestysiltana yövyimme Karditsassa keskellä Kreikkaa, joka ei ole mikään turistikohde. Vaikka kaupunki oli aivan tavallinen, oli siellä oikein mukava yöpyä. Illallinenkin paikallisessa ravintolassa oli varmaan koko reissun paras. Itse kansanäänestys sujui varsin rauhallisesti ja vaikka äänestystä oli ravintoloihin kokoontunut seuraamaan paljon ihmisiä, ei mitään vaalitunnelmaa kaupungintorilla oikein ollut pientä Oxi-kojua lukuun ottamatta.


Matkalla Karditsasta Matiin kävimme taas kerran rannalla sekä vohveleilla, jotka nekin ovat alunperin antiikin Kreikasta. Aika stydiä tavaraa kyllä suklaatäytteineen, mutta tulipahan kokeiltua. Oikein hyvää joka tapauksessa! Ateenan kupeessa kävimme myös Marathonin kylässä tutustumassa Ateenan olympialaisten 2004 maratonin lähtöpaikkaan. Kyseisten olympialaisten maratonin reitti onkin Ateenaan asti merkitty kivipaasein.
Viimeiset pari yötä olimme siis Matissa, jossa oli varmasti koko matkan ihanin hotelli aivan meren rannassa ihanine altaineen ja terasseineen. Hirveästi palveluita ei alueella ollut, mutta olisin viihtynyt tuolla jo pelkän maiseman puolesta pidempäänkin. Hauska yksityiskohta oli myös hotellin vieressä ollut ulkoilmaelokuvateatteri, jossa oli illan ja yön aikana pari näytöstä. Jep, näistä ei meillä voi edes haaveilla!

 


Yhden päivän pyhitimme vierailulle Ateenaan. Sinne on joskus erikseen mentävä pidemmäksi aikaa. Usein suurkaupungit eivät tee autoiluloman jälkeen kovinkaan suurta vaikutusta, mutta Ateena kyllä teki! Historialliset kohteet ovat todellakin näkemisen ja kokemisen arvoisia. Lisäksi kaupunki oli tunnelmaltaan oikein mukava ja ihmiset ystävällisiä; ei siis mikään perinteinen suurkaupunki. Auto- ja metromatka Matista oli sen verran pitkä (metrolla oli tosin oikein miellyttävä kulkea), että päätimme tällä kertaa käydä Ateenassa vain kerran. Ateenan Akropolis on joka tapauksessa vaikuttavimpia paikkoja, joissa olen koskaan käynyt. Rauniot ovat erittäin suuria ja Akropolikselta on huikeat näkymät Ateenaan.

 
Lähellä Akropolista oleva Zeuksen temppeli on myös ehdottomasti käymisen arvoinen. Akropolikselta temppeli näkyy myös hyvin ja sieltä käsin sen koko on myös helpommin hahmotettavissa. Varsin vaikuttava vierailukohde tämäkin! Samalla 12 euron lipulla pääsee katsomaan mm. Akropoliksen että Zeuksen temppelin. Lisäksi lapset pääsevät ilmaiseksi; toisin kuin vuoden 1896 Ateenan olympiastadionille, joka olisi maksanut myös lapsilta 15 euroa.

 


Sisälle Panathinaiko-stadionille ei sitten menty, mutta edustalla kävimme kuitenkin katselemassa. Samaan paikkaan päättyi myös vuoden 2004 olympiamaraton. Myös näiden kisojen olympiastadionin näimme etäisyydeltä ja kyllähän nämä minua urheiluhistorian ystävänä säväyttävät melkoisesti. Poika sen sijaan ei erityisemmin välittänyt Akropoliksesta, Marathonista eikä olympiastadioneista, mutta kilpikonnat puiston altaassa olivat se juttu!Viimeisenä päivänä ennen lentoa kotiin kävimme vielä katsomassa Sounion niemellä Poseidonin temppeliä. Tämäkin rakennelma on aivan huikea ja todella kauniissa ympäristössä. Kyseinen temppeli komeilee useissa Kreikan matkailumainoksissa eikä mikään ihmekään, sillä kyllähän se todella komeasti kalliolla tervehtii mereltä saapuvaa. Tämä temppeli oli jo sellainen, että poikakin tästä innostui; etenkin kun näki sen lentokentällä juuri sellaisessa matkailumainoksessa. Vaikuttava paikka!


Tämänkin Kreikan kokemuksen myötä on vaan todettava, että kyllä Kreikkaan täytyy päästä uudelleen. Kyllähän se loma näissä maisemissa on lomailua parhaimmillaan! Matkaan olimme tosi tyytyväisiä ja lomavire oli reissun jälkeen taattu. Ateenaan voisi erikseen tehdä joskus pitkän viikonlopun reissun vaikka tulevaisuudessa joku syksy. Ja muuten Kreikka kyllä kutsuu lomailemaan taas varmaan parin vuoden kuluttua! Aivan varmasti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti