tiistai 24. helmikuuta 2015

Yrteistä orkideaan

Hortensiaostosten lisäksi Plantagenissa oli paljon muutakin mukavaa! Kasvillisuudesta päätellen kevät on todellakin saapumassa. Välimeren kasvien lisäksi tarjolla oli myös yrttejä sekä jokunen kevään sipulikasvi, joiden ryntäys nähtäneen kauppoihin lähipäivinä. Näillä säillä sopivat kyllä parvekkeelle aivan erinomaisesti!


Monessa paikassa olen nähnyt taas mainostettavan sitruskasveja. Niitä on minun ollut tunnetusti vaikea vastustaa ja hinnat kun tuntuvan niissä halvenneen, voisihan sitä paria muutakin sitrusta kokeilla. Aiemmin talvella hankkimani on viihtynyt keittiön pohjoisella ikkunalla aika mukavasti ja varmaan koko ajan paremmin, kun kevään valoisuus lisääntyy. Ilmeisesti kuitenkin itä-eteläikkuna on ollut sitruksille liikaa, joten toivotaan, että keittiöstä on löytynyt niille parempi koti. Sitruunapuun kaveriksi hankin Plantagenista perinteisen parin; timjamin ja rosmariinin.Plantagenin yrtit olivat todella mukavan kokoisia ja maksoivatkin vain muistaakseni 5,99 e. Hintaansa nähden todella hyvän kokoisia! Tammikuussa ostimme ruokakaupasta paljon kalliimmalla paljon pienemmän rosmariinin. Sekin on toki elossa edelleen, joten sinänsä ihan laadukkaasta kasvista on kysymys. Nämä on kätevintä sijoittaa keittiöön, jossa niitä helppo napsia mukaan ruokiin. Pohjoinen kasikerroksen ikkuna on tuntunut sopivan niillekin, mutta varsinkin rosmariinit viihtyvät hyvin myös parvekkeella. Timjamia en sinne varmaan enää vie, koska se on oikeanlaisen kastelun suhteen aika vaativa. Täytyy lähiaikoina käydä uudelleen katsastamassa onko yrittivalikoimaan tullut lisäyksiä!

Plantagenista harvemmin pääsee pois ilman orkideaa. Nyt hankin niitä kyllä ihan nelin kappalein, mutta olen myös viime aikoina heittänyt roskikseen vähintään saman verran. Niistä on joko tippunut lehdet tai juuret talven mittaan mädäntyneet. Aiemmin näistä useimmat kestivät kyllä useamman vuoden, mutta nykyisin hyvälaatuisimmat kasvit ovat harvassa. Tai sitten minusta on tullut aivan liian tunnollinen kastelija. Useimpien kohdalla olen palannut upotuskasteluun ja juuristahan kyllä sen kuivuuden näkee, mutta se systeemi ei taida silti näille nykyisille perhosorkideoille sopia. Toisaalta, jokainen niistä kukkii aivan varmasti pidempään kuin mitkään leikkokukat ja hinta on suunnilleen sama!


Kukkakauppoihin voisi tehdä taas lähiaikoina uuden vierailun lähinnä niiden narsissien vuoksi. Parvekkeella olen peitellyt osan murateista, joten jotain uutta kivaa sinne voisi kyllä hankkia. Perinteiseen tapaan voisi aloitella narsisseilla ja sitten parin kuukauden päästähän onkin jo terassihortensioiden vuoro!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti