keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Nupuista asiaa

Vielä ennen joulua eli vuoden pimeimpänä viikonloppuna vaikutti kaikki todella lupaavalta orkideahyllyssäni. Siellä uusia kukintoja odottavista orkideoista ovat monet kasvattaneet kukkavanoja ja useissa oli nuput jo aivan poikkeuksellisen pitkällä. Vuoden pimein viikonloppuhan oli ainakin Vuosaaressa todella aurinkoinen ja poikkeuksellisen valoisa, joten vaikutti oikein lupaavalta, että alkavat kohta kukkia. Mutta kuinkas sitten kävikään!

Jouluna alkoivat sitten sateet ja hämärät säät; ja parista kukkavanasta tippuivat nuput viikossa. Näin on käynyt ennenkin, kun yön pituus on kasville liian pitkä. Jännä juttu kuitenkin, että joulukuun aurinkoisten hetkien määrä olisi vielä ollut riittävä kukinnalle, mutta paluu tähän normaaliin, palautti taas tilanteen normaaliin. Ei voi mitään; usein kukkavanaan kasvaa vielä uudet nuput kevään myötä ja monet niistä, joiden nuput eivät vielä olleet kovin pitkällä, pysähtyivät vain odottamaan niitä valoisampia päiviä.


Yksi vanhoista orkideoistani aloitti jo kukinnan aiemmin syksyllä ja kukkii nyt edelleen oikein kauniisti. En ole oikein talvisäiden eli pakkasen ja lumen ystävä, mutta valon puolesta on pakko myöntää, että siinä on omat hyvät puolensa. Nyt kun niitä on luvassa, toivotaan valoisampia hetkiä. Tammikuu on muutenkin käänteentekevä viherikkunalla; jos kasvit selviävät helmikuulle, näkymät ovat hyvät. Talvikuukausilla on huonot puolensa ja muutama viherkasvi alkaa näyttää jo aika heikolle. Orkideat kyllä talvesta selviävät, mutta niitä kukkavanoja ja kukkia tietysti toivoisi mahdollisimman paljon ja pian!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti