torstai 27. kesäkuuta 2013

Lumoava bougainvillea ja muuta Välimeren tunnelmaa

Bougainvillea eli ihmeköynnös on täydellisesti lumonnut minut Välimeren maissa. Olen itsellenikin niitä kaupasta ostanut, mutta ovathan ne aivan minikokoisia verrattuna lämpimissä maissa kasvaviin pensaisiin. Huikean kauniita ne kyllä ovat minikoossakin ja kun kuulin, että Hong Kongissa niitä myydään edullisesti, niin pakkohan sieltä oli käydä omansa hakemassa!


Myytävät ihmeköynnökset olivat todella hyvänkokoisia hintaan nähden (10 e/kpl), joten ostin kaksi ja istutin ne sitten yhdessä isompaan ruukkuun. Valinnanvaraa oli paljon, mutta valikoin yksilöt, joissa oli mahdollisimman paljon kukkia sekä terveet lehdet. Värivalikoimassa oli vain suosikkiväriäni fuksiaa, mutta kyllä tämä on varmaan niistä hienoinkin. Viime vuonna ostamani ihmeköynnökset olivat taas punaisia ja niissä on samettimaiset lehdet ja aivan valtavat piikit. Piikkien vuoksi en olekaan niitä nyt parvekkeelle tuonut, koska vaativat paljon tilaa tai tarttuvat aina vaatteisiin tai raapivat ihoa. Ne pitäisi myös istuttaa lähiaikoina suurempiin ruukkuihin, koska juuret näyttivät täyttäneen ruukut ja lehdetkin ovat lähes täysin pudonneet; punaisia kukkia sen sijaan on valtavasti. Isommassa ruukussa talvehtivat myös varmaan paremmin sekä lisäksi kastelu helpottuu; nämä bougainvilleat tarvitsevat paljon vettä. Nämä uudet köynnökset sen sijaan vein suoraan parvekkeelle enkä piikkejä näissä huomannut ollenkaan. Mukana tuli myös bambuiset tuet, mitkä tulevat todella tarpeeseen, sillä ihmeköynnös tosiaankin rönsyilee ja niiden piikkien kera onkin sitten aika hankala kaveri.

Muutaman vuoden vanha oliivipuukin on tehnyt aika mukavasti uusia lehtiä leikkaamisen jälkeen. Lehdet ovatkin todella ihanan vihreitä; ja niin tuoreita ja terveitä. Leikkaaminen teki näköjään todella hyvää!

Toinen talvihoidossa olleista oliivipuista sen sijaan ei näyttänyt elonmerkkejä ollenkaan, joten ei auttanut muu kuin heittää pois. Tämä toinen sen sijaan alkaa olla ruukunvaihdonkin tarpeessa ja tuntuu muutenkin aivan loistavasti viihtyvän parvekkeella. Oksien typistäminen myös sopii oliivipuille, koska tekee sitten muuten kesän mittaan aiemmista oksista aika rönsymäisiä ja vie siten aika lailla tilaa. Typistettynä oliivipuu on myös huomattavasti tuuheampi.

Kaukokaipuu vaivaa myös ja nyt onkin aika suunnitella kesäloman ohjelmaa; josko sinne Välimeren ilmastoon taas pääsisi. Pelkästään paikallisia istutuksia tai luonnonkasvillisuutta ihastelemalla saisi kyllä useamman viikon kulumaan. Turkoosi hohtava meri siihen päälle ja lämmin tuulenvire, niin loma on siinä! Vaan eipä kyllä näissä nykyisissä kotimaan säissäkään mitään valittamista ole!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti