tiistai 4. lokakuuta 2016

Tervetuloa lokakuu!

Lokakuu toi mukanaan ainakin selvästi kylmemmät säät ja aivan hirveän kylmät aamut. Henkisesti en ole kyllä vielä yhtään valmis talveen, mutta ei kai tässä muukaan auta, kun syksy ottaa harppauksia vauhdilla eteenpäin. Päiväthän ovat kyllä oikein kauniita auringonpaisteessa sekä pikkuhiljaa väriloistossa ja aurinkokin vielä lämmittää päivällä selvästi. Parveketta on kuitenkin vähitellen alettava laittaa talvikuntoon ja se on sentään onneksi aika mukavaa hommaa!


Kaikenlaisia kasvihankintoja tuli tehtyä parvekkeelle aitokanervista marjakanervaan ja sepressiin sekä koristekaaleista siihen haaveilemaani keijunkukkaan. Kävi vielä niin onnekkaasti, että kaikki kasvit löytyivät eri kaupoista ja olivat niissä myös erittäin hyvissä tarjouksissa. Syksyn kasvit ovat siitä niin kivoja, että kestävät todella pitkään ja osa jopa kevääseen saakka. Tällä kertaa skippasin ihanat sylaamit, koske ne on lasitetulla parvekkeella valitettavan haastavia. Ensin sille on päivisin aivan liian kuumaa ja se nuukahtaa, sen jälkeen taas viilenee usein liikaa ja pakkasiahan se ei kestä ollenkaan. Sateinen ja lämmin syksy olisi sille paras eikä kyllä itseänikään lämpö haittaisi.

Jos lämpöä ei ole ja talvi on väkisinkin tulossa, ei auta kuin keskittyä väripuoleen ja itsensä piristämiseen. Syysistusten kanssa ei myöskään tarvitse enää niin kastelusta huolehtia; tässä vaiheessa riittää, kun kerran viikossa kastelee kunnolla ja muistaa vähentää ja lopettaa kastelun ajoissa, ettei mullat turhaan heti jäädy. Vähitellen alkaa myös kesäkasvien siirto talvisäilytykseen; ihmeköynnökset ovat jo siirtyneet. Sen sijaan työhuoneesta vein kymbidi-orkidean parvekkeelle kylmäkäsittelyyn nyt ainakin noin pariksi viikoksi. Kymbidi pitäisi siten saada kukkimaan, mutta en ole siinä vielä koskaan onnistunut. Se olisi luultavasti pitänyt siirtää parvekkeelle aiemmin, jotta kylmäkäsittely olisi ollut miedompi ja aidompi. Mutta eihän sitä koskaan tiedä, jos ei kokeile...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti