maanantai 17. lokakuuta 2016

Syysistutukset ja syksyn värit parvekkeella

Tänä syksynä pyrin laittamaan kaikki syysistutukset omiin ruukkuihinsa ja laitoin sekaan vain pari keväällä ostettua murattia. Tarkoituksena on viedä muratit ja muut kesäistutukset sellaisinaan talvisäilöön, joten en myöskään raaskinut niitä pahemmin yhdistellä. Hyvin istutettavaa kyllä riitti! Etenkin kun samaan ajankohtaan ajoitti usean (toisin sanoen lähes kaikkien) huonekasvin ruukunvaihdon... Siinä oli kyllä hommaa ja veikin aikanaan koko sunnuntain.


Syysistutusten lisäksi parvekkeelle on ainakin alkutalveksi jäämässä muratti- ja mansikkaistutukset. Mansikat ovatkin ihanasti alkaneet vaihtaa jo lehtiinsä väriä ja sopivan hyvin kaikkien muiden värikkäiden kaunokaisten joukkoon. Hankkimiini keijunkukkiin olen todella tyytyväinen ja löysin vielä oikein omat värinikin. Niitä oli tarjolla muitakin, mutta nämä punasävyiset ovat kyllä minun juttuni. Niitä yhdistelin kanervien ja marjakanervien kanssa. Yritin vähän katsella istutuksia niin, että niistä saa tarvittaessa poistettua mm. marjakanervat, jotka eivät kestä koko talvea.


Sama tilanne on ihanan koristekaalin kanssa, mutta siitä ei ole niin haittaa. Marjakanervassa sen sijaan on uskomattoman terävät piikit, jotta repivät ja tarraavat kaikkeen. Kuivuneesta kasvista niitä on lisäksi vaikea huomata, joten usein on helpompaa vain ottaa ne kokonaan pois. Koristekaalin laitoin Sypressin kaveriksi ja siihenkin jätin poistomahdollisuuden istuttamalla hyvin peittävää murattia. Näitä kaalejakin on erilaisia, mutta olen itse tykästynyt tähän vihreä-punaiseen pyöreään kaaliin.


Toisen koristekaalin laitoin matalampaan istutukseen aitokanervan ja marjakanervan seuraksi. Sypressin kanssa korkeampi istutus on yhtä lailla hieno, mutta matalampikin on oikein kivan näköinen eikä vaadi niin paljon tilaa ympärilleen päästäkseen oikeuksiinsa. Tällä hetkellä vielä parvekkeella on paljon kesäkasveja, joten tilaa ei ole niin paljon tarjolla. Tällä hetkellä näyttää siltä, että marraskuun puolella vasta (toivottavasti aikaisintaan) tarvitsee kasvit viedä talvisäilöön.

Näillä väreillä sitten mennään syksyä kohti. Tarkoitus on vielä hakea vähän värikkäitä lehtiä taas väriä tuomaan ja niiden parvekekasvien suojaksi, jotka jäävät parvekkeelle talvenviettoon. Syysistutukset ovat oikeastaan parhaimmillaan nyt, kun vihreää ja vehreää riittää. Toisaalta värejä myös riittää silloin, kun painutaan jo huurteen puolelle. Jos pitäisi valita voisin luoputa kesäistutuksista, mutta syysistutuksista en. Näistä on niin paljon iloa ja väriterapiaa vielä pitkään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti