maanantai 31. joulukuuta 2012

Panettone suomalaisittain

Näin toiseksi viimeiseksi jääneessä Maalaisunelma-lehdessä ohjeen joulusuosikkiini eli italialaiseen panettone-kakkuun, joten pitihän sitä heti kokeilla.Sopivaa korkeaa vuokaa minulla ei ollut, joten laitoin sen tavalliseen kakkuvuokaan.


Kakkuun tarvitaan 3/4 pakettia hiivaa, 3 dl maitoa, 1,5 dl sokeria, 0,5 tl suolaa, 1 litra vehnäjauhoja, 150 g voita, 5 keltuaista, 200 g kuivattuna hedelmiä ja/rusinoita sekä appelsiinin ja/tai sitruunan kuorta jne. Lisäksin itse myös tujauksen amarettoa, koska mielestäni ostamani panettone maistuu sellaiselle. Jälkeenpäin totesin, että se panettonen maku taitaa perustua siihen hapatukseen, johon ei kotioloissa ainakaan nopeasti pääse.

Hiiva murustetaan kulhoon ja sen joukkoon lisätään kädenlämpöinen maito. Sekoitetaan niin, että hiiva liukenee kokonaan, jonka jälkeen lisätään sokeri. Tämän jälkeen kannattaa vaihtaa monitoimikoneeseen ja joukkoon sekoitetaan suola ja vähitellen kaikki jauhot. Taikina alustetaan sileäksi ja kohotetaan 30 minuuttia. Oma taikinani ei mielestäni kohonnut tänä aikana yhtään.

Voi sulatetaan ja lisätään taikinan joukkoon vähitellen monitoimikoneen vaivatessa. Tämän jälkeen lisätään keltuaiset yksitellen, kuoriraasteet ja kuivatut hedelmät. Taikina on todella löysää sekä tahmeaa ja se kaadetaan tässä vaiheessa voideltuun vuokaan. Taikinaa kohotetaan liinan alla 30 minuuttia. Tässä vaiheessa taikina kohosi todella paljon ja olisin ainakin itse tarvinnut suuremman vuoan.

Kakku paistetaan uunin alimmalla tasolla 250 asteessa 10 minuuttia, jonka jälkeen lämpö lasketaan 170 asteeseen ja paistetaan n. 50 minuuttia. Kakun pinta todennäköisesti paistuu aika nopeasti ja se kannattaa peittää foliolla. Oma kakkuni ainakin kohosi uunissa valtavasti ja sen olisi voinut paistaa kahdessa vuoassa. Turvonneen osan lopulta poistin ja se syötiin erikseen. Tarjoiltaessa lisäsin päälle tomusokeria.

Lopputulos oli se, että kakku oli todella hyvää, mutta ei maistunut kyllä yhtään mielestäni panettonelta. Rusinoita ja kuivattuja hedelmiä olisi voinut olla huomattavasti enemmän. Seuraavaksi kokeilen lisätä niitä ja vertailen vähän muihin ohjeisiin, josko löytyisi se oikean panettone-kakun salaisuus; vaikka se taitaa kyllä olla se hapatus ja taikinan juuri.
2 kommenttia: