perjantai 22. helmikuuta 2019

Viherkuulumisia

Tuttuun tapaan minut on jo tammikuussa vallannut viherkaipuu. Nyt kun pimeys on selvästi jo helpottanut viherkaipuu vaivaa yhä. Siihen auttaa kasvien katselu kaupoissa sekä niiden hoito kotona. On ollut virkistävää seurata kuinka nopeasti valon lisääntyessä kasvit alkavat herätä sisälläkin taas kasvuun. Meillä olosuhteet kotona ovat sellaiset, että suurin osa kasveista selviää talven yli, mutta aina joitakin joutuu vaihtoon. Näin vapautuu myös tilaa uusille!


Palmuvehkat alkavat kasvattaa lehviään jo kaikkein pimeimpään aikaan, mutta tässä vaiheessa vuotta kaikkialla näkyy uusia vaaleanvihreitä lehtiä. Pari vuotta sitten vaihdoimme kaikki palmuvehkat uusiin ruukkuihin ja sen jälkeen ne ovatkin kasvaneet valtavasti. Näissä nykyisissä saavatkin viihtyä sitten pidempään!


Ihanaiset viikunat ovat myös heränneet eloon. Uusia lehtiä puskee ja jälleen kerran taas viikunoita. Viikunat eivät ole meillä kypsyneet vaan aina jossain vaiheessa ne tipahtavat, mutta katsotaan tällä kertaa miten käy. Yksi viikunoistani kärsii tuholaisongelmista eikä ongelmaa ole oikein saatu vieläkään ratkaistua. Sitä on myrkytetty ja suihkutettu, mutta lehdet vaan kellastuvat ja tippuvat. Viikuna on sijoitettu erilleen muista ja koitetaan nyt vielä löytää ratkaisu tuholaisten häätämiseksi. Muut viikunat sen sijaan ovat hyvin vehreitä ja edessä on keväämmällä se ikävä juttu, että niiden oksia tulisi lyhentää. Nämä viikunat ovat päässeet kasvamaan turhan pensasmaisiksi ja kasvavat siten valitettavasti lähinnä sivusuunnassa, mikä on aika hankalaa näin kaupunkikotiolosuhteissa. Todettakoon, että yleensä kasvit kyllä virkistyvät valtavasti leikkaamisesta.

Sitruunapuullemme kävi valitettavasti traaginen kasteluonnettomuus, jossa kasvin suihkussa käyminen ei näkynyt päällepäin. Sitruunapuuta tuli sitten kasteltua uudelleen ja loppujen lopuksi vettä oli kertynyt ruukun pohjalle paljon ilmeisesti pidemmäksikin aikaa. Tämän jälkeen tippuivat lehdet ja kasvia kyllä kuivateltiin, mutta mitään ei tainnut olla enää tehtävissä. Nyt helmikuussa sitä vielä saksittiin, josko siihen kuitenkin saataisiin eloa. Aika näyttää.


Muilta osin viherkasvipuolella näyttää ihan mukavalle. Oliivipuut ovat tiputtaneet aika tavalla lehtiä, mutta se on niille ihan normaalia talvisin. Niitäkin täytyy kohtapuolin hieman leikata, jotta alkavat taas vähitellen kasvaa. Ihmeköynnökset voivat myös ihan hyvin ja ovat tässä talvella jopa kukkineet. Niitä leikattiin jo syksyllä ja voi olla, että syytä on taas näin keväälläkin tehdä sama juttu. Niiden rönsyily on vähän hankalaa, koska takertuvat helposti ohikulkiessa mm. vaatteisiin. Leikkaamisesta huolimatta kokoa niilläkin säilyy kyllä!Seuraavaksi mietinnässä on ruukkujen vaihtaminen sekä kaupoissa kiertely toki jatkuu. Tällä kertaa mielessä siintää eukalyptuksen löytäminen sekä innostuin myös limestä. Mutta aloitetaan ruukun vaihtamistarpeen kartoituksella sekä parvekkeen siivoamisella. On aika siivota jo pois pölyksi muuttuvia syysistutuksia; ehkäpä parvekkeelle voi jo hankkia jotain uutta!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti