tiistai 6. kesäkuuta 2017

Toukokuu parvekkeella

Jo päättynyt toukokuu oli säältään vaihteleva ja sellainen tuntuu olevan kesäkuukin, ainakin näin alkukuusta. Luonnossa kukat ja lehdet ovat kovin myöhässä, mutta parvekkeella toukokuu oli säästä huolimatta aika samanlainen kuin ennenkin. Lähes kaikki kasvit ovat siirtyneet kesäksi parvekkeelle ja kesän kasvikiintiö on täynnä!


Muutamia pelargoni-investointeja jouduin vielä lopputoukokuusta tekemään, sillä muutama vanhemmista ei selvinnyt kesään asti. Kuivuivat raukat joko kevään mittaan tai sitten paleltuivat, tiedä häntä. Elossa eivät ainakaan olleet, kun vaihdoin istutuksiin uudet. Viherpeukaloista tilaamani riippapelargoni on myös saapunut ja vaihdan sen toisen orvokki-istutuksen tilalle. Toinen istutuksista on edelleen ihan hieno, mutta toinen on jo aika lailla kasvanut ohi. Lämpötilojen noustessa ja kastelun tarpeen lisääntyessä orvokeille yleensä käy huonosti lasitetulla parvekkeella.


Parvekkeelle olen myös siirtänyt viimevuotisen hortensiani. Se ei ole vielä innostunut parvekkeella kovin paljon kasvamaan, vaikka niin etukäteen kuvittelin. Kohtapuolin täytyy kokeilla vähän valoisampaa paikkaa, jos kasvu ala kohta kiihtyä.
Toukokuun lopussa vein ulos myös ihmeköynnökset. Kuun vaihteen arktisten lämpötilojen ajaksi en viitsinyt tuoda niitä sisälle, mutta ihan hyvältä näyttävät edelleen. Työhuoneesa on niille ilmeisesti alkanut olla liian lämmintä, sillä kukista huolimatta lehtiä ei tunnu oikein kasvavan. Ihmeköynnökset ovat yleensä virkistyneet todella paljon parvekkeella. Myös oliivipuut viihtyvät parvekkeella ja niihin on tulossa paljon uusia lehtiä. Vielä viikunat ja laakeripuu odottelevat vuoroaan parvekkeelle, mutta odottelen nyt vielä, että kesälämpötilat ovat pysyvästi varmuudella saapuneet.

Tuttuun tapaan kaikki uudet istutetut pelargonit ovat tiputtaneet nuput ja kukkansa. Ne tekevät saman joka kerta ja tekevät sitten uudet kukat. Olen myös pariin kertaan jo kuivattanut hortensian, kun en ole muistanut tarkistaa mullan kosteutta ja onkin tullut yllättävän lämmin päivä. Upotuskastelu on kasvin pelastanut, mutta joitakin nuppuja kyllä olen menettänyt. Alkukesä hortensian kanssa on juuri tällaista! Onneksi näitä paljon kasteltavia minulla ei muita ole, mutta hortensioita en vaan voi vastustaa!Muratit ainakin ovat tykänneet toukokuun säästä; ja beagle. Koira osaa rapsuttaa oven lasia, kun tahtoo takaisin sisälle, mutta nykyään se näyttää samalla tavalla haluavansa parvekkeella. Ja kyllä se siellä viihtyykin! Ja tietysti itsekin myös; kastelukausi on alkanut!

2 kommenttia:

  1. Ihanan paljon kasveja ja niin kesäisen näköistä. Onneksi parvekkeella voi aina siirtää kasveja auringoisemmalle paikalle tarvittaessa. Menestystä kesän kasvatuksiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Välillä joutuu kesän mittaan kokeilemaan useampaakin eri paikkaa ja vaihdella kesäisin kasveja. Nyt on jo tiedossa monta, jotka eivät meidän parvekkeella menesty, mutta onneksi niitä menestyjiäkin on!

      Poista