torstai 3. syyskuuta 2020

Värinokkonen Wall Street

Innostuin värinokkosista viime vuonna, kun päätin kokeilla tilata Viherpeukaloista upean viininpunaisen version. Kokemukset olivat oikein hyviä ja jo viime kesänä harmittelin, etten älynnyt lisäksi hankkia ruosteenväristä Wall Street -versiota. Kaikesta kauniista puuttuvastahan saa helposti himon ja pakkomielteen, kuten tästäkin!
 
Wall Street -versioita ei tuntunut olevan kaupan missään, mutta löysin Facebookin huonekasvihuutokaupasta pari pistokasta. Ne saapuivat kotiin suhteellisen kuivina, mutta lähtivät kuitenkin kasvamaan. Juurrutin niitä ensin maljakossa ja lopulta myöhemmin syksyllä istutin ne multaan. Toinen selvisi talvesta mainiosti ja toinen kuoli matkan jossain vaiheessa. Talvehtiva isokirjopeippi eli värinokkonen on aika ränsistynyt ilmestys, mutta pistokkaasta istutettu pysyi muita paljon kauniimpana. Kesätauko puolestaan aiheutti siinäkin saman ränsistymisen, mutta vielähän tässä syksyllä on valoisia päiviä ja ehkäpä se ehtii vielä kerätä voimia kunnon kukoistukseen ennen talvea.

 
 
Kevään tullessa ajattelin hankkia lisäksi ihanaisia Wall Streetin taimia. Viherpeukaloihin niitä ei sitten tänä vuonna tullutkaan, mutta äitienpäivän tienoilla niitä löytyi Plantagenista. Ikävä kyllä taimet taisivat olla paleltuneet, koska ne mätänivät noin parissa viikossa. Omalla parvekkeellani oli jo sopivan lämmin, mutta maan tasolla kaupan pihassa olivat varmaankin saaneet kylmää. Niinpä sitten taas alkoi kuuma etsiminen taas kerran netistä ja löysinkin oransseja taimia puutarhamyymälän verkkokaupasta. Viikko tilaukseen jälkeen koitti toimituspäivä ja viesti, että taimia onkin jäljellä vain yksi. Otin tietysti sen, koska Wall Street -istutukseni yhden taimen kera oli kovin vajaavainen. Toimituksen ollessa matkalla, löysinkin taimia lisää Plantagenista ja tällä kertaa ilman paleltumisvaurioita. Jatkuvan epäonnen pelossa toin nekin tietysti kotiin. Onneni taisi kuitenkin kääntyä, koska kesän ajan Wall Streetit ovat kukoistaneet parvekkeella!

Kesän mittaan ne ovat oikein runsaasti laajentuneet parvekkeella ja ihan harmittaa tämä saapuva syksy, kun kohta on aika taas siirtää ne sisätiloihin. Sekin on tehtävä hyvissä ajoin, jotta eivät varmasti pääse paleltumaan. Sisätiloihin siirrettäessä leikkelen niistä taas pistokkaita, sillä ne todella tuntuvat vahvemmin kestävän talvea emokasviin verrattuna. Keväällä voi myös näillä tuoreilla pistokkailla täydentää harventunutta emokasvin ruukkua. Värinokkonen on ihana valossa viihtyvä ja värikäs kodin kaunistus; jokaiselle varmasti löytyy suosikkivärinsä mukainen oma versio!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti