perjantai 7. kesäkuuta 2019

Rosmariini

Vuosittain keväällä iskee intohimo yrttien kasvattamiseen. Osa niistä itää ihan siemenestäkin, mutta usein sopivia yksilöitä voi hankkia ihan kaupan ruokaosastolta tai puutarhamyymälöistä. Rosmariini kuuluu näihin vuosittain hankittaviin kasveihin ja ne ovatkin aika pitkäikäisiä. Lopulta sitten huonokuntoisina niistä voi kerätä kuivata loput oksat ja käyttää nekin ruoanlaitossa.


Rosmariinin tuoksu on huumaava. Se on yksi syy miksi rosmariini on aina hankittava. Pidämme ne yleensä keittiössä lähellä ruoanlaittoa, mutta ne viihtyvät hyvin myös parvekkeella. Joinain vuosina ne ovat kasvaneetkin mainiosti, mutta viime aikoina pääpiste on ollut elossa säilymisellä. Haastetta on riittävästi jo siinä, että rosmariinin saa pidettyä mahdollisimman pitkään vihreänä!


Keittiössä on kokeiltu tänä vuonna jo myös isompaa timjamia, mutta sille on jo käynyt niin kuin timjamille yleensä käy. Se vain jossain vaiheessa kuivuu pystyyn. Pienempiä yrttejä myös löytyy ja ehkä taas myöhemmin kesällä istutamme erikseen myös basilikaa. Kesälomien lähestyessä sitä ei kannata enää istuttaa, mutta ehkä sitten heinäkuun loppupuolella. Yrteistä saa ainakin silmille ja hajuaistille paljon iloa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti