tiistai 1. heinäkuuta 2014

Kesäkuu parvekkeella

Kesäkuu oli kukkien kastelun kannalta varmasti helpoin vuosiin. Sen verran kylmää ja kosteaa oli sää, että montaa kertaa viikossa ei tarvinut kastelukannuja täytellä. Säästä huolimatta kasvit kyllä viihtyvät parvekkeella erittäin hyvin; säät itse asiassa ovat varmaan olleet hyvinkin mieluisat. Pakkasta kun ei sentään ole ollut ja joskus välillä on aurinkokin näkykin kylmästä säästä huolimatta. Hyvä, että joku viihtyy!


Hortensiat ovat ainakin kukoistaneet koko heinäkuun ja kukat ovat avautuneet muhkeiksi puskiksi. Toivottavasti pysyvät sellaisina mahdollisimman pitkään. Myös pelargonit ovat kasvaneet ja kukkivat todella upeasti. Parvekkeen paahteisimmalla paikalla ei tänä vuonna ole ollut kovin paahteista, mutta hyvin pelargonit sillä paikalla tuntuvat silti viihtyvän.


Tänä vuonna haimme vasta kesäkuussa oliivipuun talvisäilytyksestä. Ensi talvea ajateltiin kokeilla talvetusta työhuoneessa. Siellä on ikkunalla kasvanut hyvin yksi oliivipuu, joten miksei sitten tämä suurempikin siellä menisi. Tarkoitus on myös vaihtaa se suurempaan ruukkuun, joten kuljetus olisikin sitten aiempaa hankalampaa. Tänä vuonna kesä oli jo niin pitkällä oliivipuun saapuessa parvekkeelle, joten emme raaskineet sitä leikata. Leikkaaminen tekee kyllä puulle todella hyvää, joten ensi vuonna sitten. Oliivipuu oli myös pakko tunkea aurinkoiseen nurkkaan, sillä sen perinteisen paikan on toistaiseksi valloittanut parvekkeen kasvimaa.


Parvekkeen paahteisimpaan kulmaan on myös sijoitettu viiniköynnökset. Ne ovat ihan mukavasti siellä kasvaneet viileän kesän vuoksi, mutta täytyy kesän mittaan arvioida onko paikka niille kuitenkaan oikea. Erittäin kuumalla säällä (toukokuussa oli jopa sellaista) lehdet vaalenevat täysin ja sitten taas kylmimpinä öinä on jossain lehdissa ollut vähän kuin paleltumia.


Miljoonakellot ovat mukavasti kesän mittaan pyöristyneet. Olen tyytyväinen, että tuli hankittua kukka-amppeleita kuitenkin tänä kesänä. Miljoonakellot ovat olleet todella hyvä valinta, kun nyppimistä ei todellakaan tarvita. Lisäksi myös kastelupuoli on onneksi aika maltillista; selviytyvät kuivumisesta myös erittäin hyvin.


Kasvimaaosastolla onkin sitten kasvettu oikein urakalla. Tomaatti ja kurkku kukkivat molemmat ja perunanvarsista on kasvanut melkoisia pensaita. Jää nähtäväksi tuottavatko oikein jotain sadoksi, kun kesälomalla voi mennä pidempiä aikoja kastelun suhteen. Lisäksi heinäkuun alussa alkavan taloyhtiön kattoremontin vuoksi ei suositella parvekelasien pitämistä auki, joten ehkä on ihan hyvä, jos ei ihan huippuhelteisiin asti mennä. Lämmintä toki saisi olla!


Talvisäilöstä haettiin parvekkeelle myös viime kesänä ruukkuun istutettu ihmeköynnös. Sekin oli ihan hyvin hengissä, varsinkin toinen istutetuista kasveista. Toivotaan, että kesän aikana jatkaa taas kasvuaan. Saattaa olla, että tätäkään ei jaksa ensi vuonna talvisäilytykseen viedä. Hyvin on tuntunut pari muuta ihmeköynnöstä vuoden ympäri työhuoneen ikkunalla viihtyvän.

Orvokeista on tullut melkoisia heinäpeltoja. Kesäloman mittaan ne on tarkoitus laittaa vaihtoon ja tilalle ajattelin katsoa, jos vielä löytyisi pelargoneja. Jos ei, täytyy keksiä jotain muuta helppohoitoista ja kestävää. Ei siis mitään nypittävää edelleenkään, kiitos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti