perjantai 8. lokakuuta 2021

Ruusujen ja Tudorien aika

Tudorit, Yorkit, Lancasterit, Plantagenetit jne. Vanha innostukseni Tudoreihin on viimeisen vuoden ajan saanut jatkoa, kun olen kahlannut HBO Nordicilta läpi Valkoisen kuningattaren (The White Queen), Valkoisen prinsessan (The White Princess) ja Espanjalaisen prinsessan (The Spanish Princess). Kaksi ensimmäistä sarjaa on vanhempaa tuotantoa ja olen pitkään aikonut ne katsoa, mutta vasta viime vuonna palveluun tulleen The Spanish Princessin myötä pääsin vihdoin niiden pariin. Kesällä The Spanish Princess jatkui jo toisella kaudella. Sarjat perustuvat Philippa Gregoryn kirjoihin ja niissä hyvin vahvasti sekoittuu historian lisäksi fiktio. Kaksi ensimmäistä on todella laadukkaita sarjoja ja The Spanish Princess on kahteen aiemmin mainittuun verrattuna paljon viihteellisemmin tehty, mutta ehdottomasti katsottava sarja sekin! 

Credit: hbonordic.com



Sarjat kannattaa aloittaa kronologisessa järjestyksessä The White Queenistä, josta historia etenee The Spanish Princessin Katariina Aragonialaiseen. Katsoin The White Queenin sekä The White Princessin vuosi sitten ja nyt kun yritin muistella kunkin sarjan henkilöitä, totesin sen aika mahdottomaksi. Mahdollisesti alkaa jo ikääntyminen ja huonontunut muistikin vaivata, mutta historian ja todellisen elämän käänteisiin sisältyy yleensä niin paljon ihmisiä, että niiden muuttaminen sarjaksi on aika hankalaa, vaikka hahmojen määrää on niihinkin pakko karsia. Täysin fiktiisiviin tarinoihin henkilömäärä yleensä karsitaan minimiin ihan jo tarinan seuraamisen kannalta. En toki kannata karsimista aivan kovimmalla kädellä, joka pelkistää liikaa, tai historian tapahtumien suurempaa muuttamista, mutta kieltämättä tämän ajan kuvauksia on aina melkoisen hankala seurata, kun alkuun joutuu monista sivuhahmoista vähän väliä miettimään kuka hän nyt olikaan. Henry VIII:n Tudorit ovat minulle tutumpia, joten pysyn siinä ajassa vähän paremmin kärryillä, mutta aiemmassa aikakaudessa on kyllä ehdottomasti omat haasteensa. Sen ei kuitenkaan kannata antaa häiritä. Ja ainahan sarjan voi katsoa uudelleen, jolloin yleensä juonenkäänteet avautuvat paremmin kuin aiemmalla katselukerralla. 

Credit: hbonordic.com

The White Queenin ja The White Princessin aikaisten Ruusujen sodan ja Tudorien valtaannousun jälkeen on filmatisoinneissa siirrytty Henry VIII:n aikaan ensimmäisen vaimon Katariina Aragonialaisen kautta. Sarja on muuten todella hyvin tehty ja tarinakin kulkee viihdyttävästi, mutta on kyllä pakko todeta, että Charlotte Hope on kyllä mielestäni aika lailla väärä valinta pääosaan. Tankkaava, ilmeetön ja toisaalta hyvin kevyt näyttelijäntyö vie turhaan ihan hyvältä tarinalta pohjan. Muuten sarjan näyttelijät ovat kuitenkin aivan hyviä. Aiemmin esim. The Tudors -sarjassa Katariinana nähtiin erittäin vaikuttava Maria Doyle Kennedy, joka oli ihan oikein kuten todellisuudessakin vanhempi kuin Henry. Tämä olisi mielestäni ollut mielenkiintoinen kuvaus myös The Spanish Princessiin. Ja onhan hänkin ollut yhtä lailla nuori, joten nuoruuden kuvausta ei olisi tarvinut edes jättää pois. 

Credit: hbonordic.com

The Spanish Princess kieltämättä kärsii viihteellisemmästä toteutuksesta kuin The White Queen ja The White Princess. Kaksi ensimmäistä ovat ihan toisentasoisia sarjoja kuin The Spanish Princess, mutta kyllä sekin ehdottomasti katsottavaksi kelpaa. Philippa Gregoryn kirjoittamat juonenkäänteet ovat kiinnostavia ja hän on saattanut kaivaa asioita esiin ihan uudella tavalla. Usein katselutuokion jälkeen tulee kyllä kaiveltua tietoja netistä, oliko juuri tämä juonenkäänne totta vai ei. Faktantarkistukselle on siis tarvetta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti