perjantai 31. toukokuuta 2019

Mandariinipuu

Sitruspuiden makuun kun on päässyt, siitä ei tule loppua lainkaan. Kevättalvella innostuin hankkimaan Viherpajasta myös mandariinipuun. Tätä yksilöä komistavat ihan oikeasti mandariinin kokoiset hedelmät ja uusiakin on tulossa.

Mandariinipuussa ja isommassa sitruunapuussa on oikeastaan koko kevään ollut kukinta päällä. Tuoksuhan on huumaava ja tässä mandariinissa oli lisäksi aivan ihanat vaaleanpunaisen sävyiset kukat. Raakileita on molemmissa puissa. Osa niistä toki tippuu, mutta niitä on tullut niin valtavasti, etteivät ne mitenkään voi puussa pysyäkään. Sitruunpuihini on ilmestynyt uusia oksia, mutta mandariinipuussa ei vielä uutta kasvustoa näy. Sen multa on kyllä kovin savinen ja mietinkin vielä missä vaiheessa olisi sopiva hetki vaihtaa multaa. En oikein raaskisi häiritä kukintaa ja hedelmien kypsymistä.


Sitruspuiden multaan olemme myös lisänneet kaikista syödyistä sitruksista löytyneitä ja siemeniä, joista niistäkin on yllättävän moni lähtenyt kasvamaan. Toistaiseksi sitrusten kanssa on mennyt tänä keväänä hyvin, mutta kokemuksesta tiedän, että ne ovat suhteellisen hankalia kasvatettavia. Ruukkukasvina ne tarvitsevat säännöllisesti ja runsaasti vettä, joka taitaa olla tärkein apu niiden hengissä pysymiseen; sekä sitten syksymmällä se kastelun vähentäminen.


Olen ajatellut pitää kaikki sitrukseni sisätiloissa kesän ajan. Niitähän voi hyvin pitää myös parvekkeella, mutta siellä meillä on kovasti tungosta. Tungos myös tuo sitruksiin helposti tuholaisia ja niitä koitan kovasti nyt välttää. Olisi mukavaa, jos näitäkin voisi parvekkeella ulkoiluttaa kesäisin, mutta tarvitsisin siihen oikeastaan toisen parvekkeen. Pidetään sellainen ostoslistalla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti