sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Toukokuu parvekkeella

Toukokuu parvekkeella oli vaihteleva kesäisistä lämpötiloista todella viileisiin.Yhdessä välissä sai jo pelätä kasvien paleltuvan parvekkeelle kylmäaallon aikana ja parissa päivässä kasvit olivat läkähtyä helteisiin. Näin tänä vuonna! Nyt varmaan kasveilla on toleranssia jo monenlaisiin olosuhteisiin.

Aikaisempina vuosina hortensiat ovat olleet parvekkeella erittäin kestäviä kasveja ja jaksavat kukkia pitkään. Kuivumisestakin usein selviävät, vaikka saattavat kunnolla nuukahtaakin. Kunnon vesitankkaus ja vähitellen keräävät voimansa. Nyt toukokuussa oli kyllä niiden kanssa vaikeaa, kun nuput pääsivät kuivuudesta nuukahtamaan, vaikka silloin ei aluksi mitään kovia helteitäkään ollut. Nupullisina ovat huomattavan herkkiä. Nyt kun kukinta on parhaimmillaan, kestävyys on jo ihan toista ja tuttua luokkaa!


Hyötykasvipuolella viiniköynnökset ovat päässeet myös mukavaan kasvuun. Enemmän koristekasveina ne meidän parvekkeella ovat, mutta ei niistä rypäleistäkään haittaa olisi. Alkuun aurinko oli niille kyllä liian voimakas ja toinen viiniköynnös oli nostettava lattialle varjoon samoin kuin hortensiat. Varjoaika teki hyvää ja kasvukin on päässyt taas hyvään vauhtiin. Aurinko vaalensi lehdet myös kuvan kellertäviksi, mutta nyt ovat jo muuttuneet takaisin vihreiksi.

Sain lahjaksi kaksi perunaympäriä ja molemmat ovat niistä lähteneet hyvään kasvuun. Toinen alkoi kasvaa pari viikkoa aiemmin ja toinen vähän hidasteli, mutta nyt on kasvua siitäkin havaittavissa. Myös lahjaksi saadut tomaatintaimet ovat venähtäneet isoiksi ja kurkuntaimetkin ovat oikein mukavassa kasvuvauhdissa.

Kodin Ykkösen ykköspäiviltä kävin taas tänäkin vuonna ostamassa kaksi amppelia. Ilmeisesti ovat jo ihan varjon vuoksi parvekkeella tarpeen, koska niiden hankkimisen jälkeen ovat monet kasvit voineet huomattavasti paremmin. Lisää amppeleita en tänä vuonna meinaa hankkia ja olen oikein tyytyväinen näihin violetteihin miljoonakelloihin. Tänä vuonna emme kaivanneet yhtään nypittävää, joten valinta oli kyllä helppo, kun löytyi vielä sopivasti kaksi samaa väriäkin.


Orvokitkin jaksavat vielä kukoistaa, vaikkakin ovat nyt viime aikoina kasvaneet todella paljon korkeutta. Viimeistään heinäkuussa niiden on tapana rapistua, mutta iloitaan niistäkin vielä hetki!

Vuoden vehreimmät kuukaudet ovat nyt tässä touko- ja kesäkuussa. Heinäkuun helteiden jälkeen katsotaan mitä on jäljellä ja mitkä jaksavat syksymmällä vihertää. Kesäkuussa jo ehkä on nähtävillä onko jostain kasveista satoa mahdollisesti tulossa!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti